Excite

Mosselen koken met witte wijn

Mosselen en witte wijn is een gouden combinatie. Er zijn daarom veel mosselrecepten waarbij witte wijn één van de belangrijke ingrediënten is. Door het kookproces verliest de wijn middels verdamping de alcohol, dus ook kinderen kunnen lekker mee eten met de mosselmaaltijd. Ten slotte complimenteert een glas witte wijn bijna alle mosselgerechten.

Verkrijgbaarheid mosselen

Mosselen zijn meestal vanaf begin juli verkrijgbaar in de supermarkt en bij de visboer. Het seizoen loopt dan nog tot april, dus een groot deel van het jaar kun je nog gewoon mosselen eten. Niet enkel in de maanden met een 'r', zoals vroeger wel eens werd beweerd. Buiten het seizoen kun je mosselen vinden in de diepvries van de supermarkt. Mosselen maken ook onderdeel uit van gemengde zeevruchten, die ook vaak diepgevroren te koop zijn.

Klassiek mossel recept

De klassieke kookmethode voor mosselen is met witte wijn, mosselgroenten zoals peen, prei, ui en bleekselderij en natuurlijk de mosselen.

Spoel de mosselen voor het koken een aantal keer goed met koud water, totdat er geen zand meer af komt. Haal de foute en dode mosselen eruit. Zet de groenten op in een klein laagje water. Laat ze kort koken en stort dan de mosselen erbij, met daarbij een paar glazen wijn. Zet de pan op een hoog vuur. Als het water weer kookt, meestal binnen 5 minuten, zijn de mosselen binnen een minuut gaar.

Een gare mossel herken je aan een open schelp. Dit gerecht serveer je op de Vlaamse methode met friet, of heel Nederlands met brood. De wijn die je over hebt van het koken serveer je er natuurlijk bij.

Witte wijn bij mosselen

Bij mosselen wordt gewoonlijk een droge en frisse witte wijn geadviseerd, zoals bij veel vis en schelpdieren. Denk daarbij aan een frisse sauvignon blanc of een witte pinot blanc. Ook een klassieke droge witte Bordeaux is een prima wijn voor bij de mosselen. Een zoete witte wijn zoals muskaat kan het ook erg goed doen, maar gebruik deze niet om mee te koken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020