Excite

Lekker Mojito recept voor de warme dagen

Afkoelen gaat het beste met een lekkere cocktail in de schaduw op een zonovergoten strand of terras. Een van de klassieke drankjes om je lichaamstemperatuur mee te verlagen is de Mojito, een van oorsprong Cubaans drankje. Je kunt al met een paar ingrediënten deze cocktail bereiden: met rum, munt en limoen.

Basisrecept Mojito

Voor een basis Mojito heb je een longdrinkglas of een whiskyglas nodig.

Ingrediënten

  • een takje munt
  • een gewassen halve limoen
  • twee theelepels rietsuiker
  • vijf cl Havana Club of een andere witte Rum
  • bruisend water
  • ijsblokjes

Bereidingswijze

De bereidingswijze van de Mojito begint met een schep rietsuiker in het glas. Knijp vervolgens de limoen erboven uit. Gooi de uitgeknepen limoen erbij en stamp alles fijn met een muddler. Roer even door, zodat de suiker oplost. Voeg dan muntblaadjes toe en kneus de blaadjes zachtjes met de muddler. Doe de rum erbij en zoveel ijsblokjes als je lekker vindt. Maak je Mojito af met bruisend water en een rietje. Garneer eventueel met een schijfje limoen en wat overgebleven munt. In plaats van ijsblokjes kun je ook kiezen voor geschaafd ijs.

Variaties op de Mojito

Een klassieker zoals de Mojito is natuurlijk de perfecte inspiratiebron voor nieuwe cocktails. Bij de Venezolaanse Mojito bijvoorbeeld worden twee aardbeien meegestampt met de rietsuiker en limoen. Ook ander zacht fruit kan hiervoor worden gebruikt. In plaats van bruisend water kun je ook fruitsappen toevoegen, zoals bessensap. Door bruisend water te vervangen door champagne krijg je een Mojito Royal. Een Mexicaanse variatie van de Mojito is met tequila in plaats van witte rum.

Mojito is Ernest Hemmingway

Literaire legende Ernest Hemmingway was groot fan van de Mojito. Hij zat regelmatig nippend aan een glas Mojito in de bar Bodeguita del Medio in Havana, Cuba. Zijn tekst "My Mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita" staat daar nog steeds op de muur. Toepasselijk, want de Mojito kent zijn oorsprong in Cuba, waar slaven op de suikerplantages het drankje hebben bedacht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021