Excite

Hoe moet je linzen koken?

Linzen zijn ontzettend gezond; rijk aan voedingsvezels, vitamine B1, fosfor, ijzer en zink. Bovendien zijn linzen vetarm en rijk aan eiwitten. Een supergezond product dus! Linzen zijn voorgekookt verkrijgbaar in blik of pot, erg makkelijk in de voorraadkast en het bespaart je natuurlijk kooktijd. Maar droge linzen koken, hoe moet dat eigenlijk?

Soorten linzen

Er zijn verschillende soorten linzen te koop, die hun eigen bereidingsmethode hebben. Ze verschillen bijvoorbeeld in kleur of formaat. We kennen de blonde linzen, maar ook oranje linzen zijn een variant die je steeds vaker in de supermarkt ziet. De beste manier is de aanwijzingen op de verpakking te volgen om te voorkomen dat je met een pap eindigt, terwijl je graag losse korrels wilt hebben.

Linzen en voedingswaarde

Linzen zijn peulvruchten. Dat betekent dat ze behoren tot zetmeelhoudende- en graangewassen, zoals ook aardappelen en rijst. Linzen bevatten veel complexe koolhydraten, wat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Ze zijn ook vezelrijk: linzen bevatten maar liefst vier keer zoveel vezels als zilvervliesrijst. Wat betreft de calorieën hoef je linzen ook niet te laten staan: ze zijn vergelijkbaar met pasta (maar dat geldt niet voor linzen uit blik of pot). Linzen houden je darmen dus goed aan het werk.

Blonde linzen koken

Blonde linzen zijn in de meeste West-Europese landen het meest voorkomend. Ze lijken wat op spliterwten, maar zijn iets bruiner van kleur en ze bevatten het vliesje nog. Vooraf weken is niet nodig. Gebruik voor twee tot 3 personen 200 gram droge linzen. Was ze goed af in een zeef onder de kraan. Breng de linzen aan de kook in 1,5 liter water of bouillon. Kook ze in 30 tot 35 minuten gaar. Giet de linzen af en voeg eventueel zout toe.

Hoe je linzen te eten?

Omdat linzen en pasta vergelijkbaar zijn in het aantal calorieën, zijn linzen een goede vervanger van pasta. Vergeet echter niet dat linzen langer moeten koken dan bijvoorbeeld macaroni. Combineer eens met mediterrane producten zoals lekkere pittige worst, tomaten en paprika. Een echt Hollands gerecht maak je door linzen te serveren met gebakken spekjes, ui, appel en tomaten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020