Excite

Leuke en lekkere espressovariaties

Een espresso is officieel eigenlijk geen aparte koffiesoort, het is de benaming van een koffiebereidingswijze en het heerlijke Italiaanse kopje koffie dat daaruit voort komt. Een espresso wordt onder hogere druk bereid dan normale koffie en in een zeer kort tijdsbestek. Bij juiste bereiding is de echte espresso tevens te herkennen aan het prachtig goudgeel laagje koffie crema. Er zijn verschillende variaties op de normale espresso te vinden. In dit artikel zetten we een aantal leuke varianten voor u op een rij.

Espresso en ristretto

De ristretto is een variant op de normale espresso waarbij men in principe dezelfde hoeveelheid koffie gebruikt als bij een espresso, maar minder water. Hierdoor wordt de verhouding koffie/water anders en is een slokje ristretto net wat sterker dan een slokje espresso. Bij een gewone espresso is de hoeveelheid water ongeveer 30 ml, terwijl de ristretto doorgaans niet met meer dan 20 ml water wordt bereid. De lekkerste ristretto en espresso wordt gezet met goede traditionele Italiaanse koffie. Lavazza biedt in Nederland bijvoorbeeld de gemalen koffie ‘Il perfetto Espresso’ (de perfecte espresso) aan.

Een dubbele espresso voor de liefhebber

Voor wie er van iets meer koffie wil genieten, bestaat er de espresso doppio, in Nederland noemen we dit een dubbele espresso. Een dubbele espresso bestaat uit een dubbele hoeveelheid gemalen koffie: waar men bij de gewone espresso ongeveer 7 gram koffie gebruikt, is er voor een doppio ongeveer 14 gram nodig. In de echte Italiaanse doppio is de hoeveelheid water echter hetzelfde als bij een gewone espresso, waardoor de doppio een stuk sterker van smaak is. De gewone espresso en de doppio serveert men doorgaans in een kopje van ongeveer 60 ml.

De americano en de corretto

Een espresso americano wordt bereid met dezelfde hoeveelheid koffie als een dubbele espresso. Het verschil is echter dat er eerst heet water wordt ingeschonken in de mok waarna de dubbele espresso wordt toegevoegd. De americano bevat dus evenveel koffie als een doppio maar is groter in volume door de toevoeging van het extra water. Een espresso met een klein alcoholische toevoeging wordt vaak een espresso corretto genoemd. Grappig detail is dat corretto in het Italiaans ‘gecorrigeerd’ betekent. Bij de corretto wordt de gewone espresso dus ‘gecorrigeerd’ met een scheutje likeur bijvoorbeeld. In Italië is het vaak een scheutje grappa dat wordt toegevoegd.

Espresso macchiato, of nog iets feestelijker?

Er zijn nog twee andere Italiaanse espressosoorten die erg populair zijn. De eerste is de espresso macchiato. Die bestaat uit een normale espresso, waaraan een eetlepel warme melk is toegevoegd. Het melkschuim wordt zorgvuldig in het midden erbij gegoten waardoor de melk als het ware als een extra laagje op de espresso komt te liggen. De andere, iets feestelijkere variant is de espresso con panna. Deze is vergelijkbaar met de espresso macchiato, maar in plaats van melk gebruikt men dan slagroom.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021