Excite

Lekkere en goedkope koffie is mogelijk

Al maanden is de wereldmarktprijs van koffie aan het dalen en ook de aankomende tijd verwachten economen dat de prijs van een koffieboon nog verder zakt. Goed nieuws dus, want lekkere en goedkope koffie is binnen handbereik.

Arabica-boon

De prijsdaling is alleen voor de lekkere Arabica-boon, die veel minder wordt gebruikt dan de Robusta-boon. De prijs van de Robusta is de afgelopen jaren iets gestegen, wat de verwachting schept dat koffie de aankomende tijd meer Arabica-bonen gaan bevatten. Dat betekent een lekkere en goedkope koffie.

Recordoogst Arabica

De prijsdaling van de Arabica-boon is zo groot, omdat er voor het derde jaar op rij een recordoogst is binnengebracht. Sinds 2011 is de prijs van koffie daarom al meer dan gehalveerd. Alleen heeft de Nederlandse consument daar tot nu toe weinig van gemerkt.

Prijs van koffie

De prijzen van koffiepads en pakken koffie in de supermarkt zijn al een lange tijd hetzelfde. Volgens gegevens van het CBS schommelde de prijs van een pond koffie in de supermarkt lange tijd rond de drie euro. Twee jaar geleden schoot die omhoog tot iets boven de vier euro. De prijzen liggen nu tussen vijf en zes euro.

Cacao en graan

Waar in Nederland de prijzen hoog blijven, beginnen in Amerika de eerste tekenen van de grote koffie-oogsten zichtbaar te zijn. Starbucks, dat ook gemalen koffie en koffiebonen via supermarkten verkoopt, kondigde een prijsverlaging van 10 procent aan. Ook de prijzen van cacao en graan zijn de sinds 2011 gedaald. Of we daar ook iets van gaan merken in de supermarkten blijft de vraag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021