Excite

Lekker smullen: Foccacia!

Zelfs als je deze zomer niet op vakantie gaat, kun je je nog in het buitenland wanen. Hoe? Door de vakantiekeuken in je eigen huis te brengen. Bak en smul mee van dit lekkere recept voor Foccacia, een oer-Italiaans brood!

Om een brood voor ongeveer zes personen te maken, heb je het volgende nodig:

  • 2 zakjes droge gist
  • Een kopje lauwwarm water
  • 3 theelepels zout
  • 3 kopjes bloem
  • 1/3 kopje gepureerde aardappels
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 125 gram zwarte en groene olijven in olie, met pit
  • ¼ halfzachte, gekruimelde geitenkaas
  • 1 eetlepel gesneden rozemarijn

Laat het gist oplossen in het lauwwarme water en voeg de zout toe. Wacht tot het mengsel begint te schuimen en voeg dan langzaam de bloem en gepureerde aardappels toe. Roer al deze ingrediënten net zo lang door elkaar, tot je er een plakkerige bal van kunt maken. Voeg dan een eetlepel olijfolie toe.

Gebruik vervolgens twee eetlepels olijfolie om een kom helemaal in te vetten. Leg de bol deeg in de kom en rol deze net zo lang rond, tot de hele buitenkant bedekt is met olijfolie. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het geheel ongeveer 25 minuten rijzen. Vet ondertussen een bakplaat in met een eetlepel olijfolie.

Als het deeg gerezen is, druk je de bal deeg plat tot een grote pannenkoek. Zorg ervoor dat het geheel ongeveer een-anderhalve centimeter dik is. Druk vervolgens de olijven in het deeg en sprenkel de overgebleven drie eetlepels olijfolie, de geitenkaas en de rozemarijn over het deeg heen.

Laat dit nog eens 20 minuten staan, terwijl je de oven vast laat voorverwarmen op 400 graden. Bak daarna de foccacia 30 minuten, tot deze goudbruin is. Warm serveren en smakelijk eten!

Tip: maak ook eens een foccacia met uien!

Afbeelding: Flickr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017