Excite

Lekker gezond: prei koken

Hollandse maaltijden bevatten altijd een flinke portie groenten. Wie echter voor het eerst in de keuken staat, zal merken dat het koken van groenten toch best lastig kan zijn. Niet elke groente wordt op dezelfde manier gekookt en niet alles hoeft even lang te koken. Om ervoor te zorgen dat je toch lekker kunt eten, hebben wij een handige uitleg gemaakt over prei koken.

Smaakvolle groente

Prei is een van de lekkerste groenten. Ondanks de uitgesproken smaak, kun je er veel kanten mee op. Prei is lekker in combinatie met kaas, maar ook met room of zelfs gehakt. Maar voor je zover bent, moet je eerst weten hoe prei koken precies werkt. Dat leggen we hier uit. Voor je de prei kunt koken, moet je ze eerst goed schoonmaken. Dat voorkomt dat je straks letterlijk knarsetandend aan het eten bent. Snijd de prei vervolgens in stukjes: eerst een keer in de lengte doormidden en daarna in kleine reepjes in de vorm van een halve maan. Doe de prei in de pan en voeg wat water toe. De prei hoeft niet onder water te staan. Breng het water vervolgens aan de kook. Zodra de prei kookt (dan bubbelt het water flink), draai je het vuur terug. De prei blijft dan koken, maar minder hard.

Is het klaar?

Na ongeveer 15 minuten moet je prei goed gekookt zijn. Omdat dit natuurlijk ook afhankelijk is van hoeveel prei je kookt, proef je even een stukje. Kies voor een groen stukje, want de groene stukjes worden minder snel gaar. Zodra de prei goed is, giet je ze af. Vervolgens kun je de prei eten of in een recept gebruiken!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021