Excite

Krokante muesli maken

Zelfgemaakte granola of muesli is lekker en gezond! Helaas kleeft er nog wel eens een geitenwollensokken-imago aan, maar dat is nergens voor nodig. Om de laatste twijfelaars over te halen om zelf in de keuken te staan voor dit gezonde hapje, geven wij je tips om zelf krokante muesli te maken. Krokante muesli is net iets populairder bij de Nederlandse ontbijtjes en met een zelfgemaakte versie ook nog eens supergezond en lekker

Recept krokante muesli

Het recept om een krokante muesli te maken begint met een basis voor een ‘normale’ muesli. Dat kan alles zijn waar jij zelf van houdt. Kies voor de basis bijvoorbeeld 250 gram hele havervlokken. Vermaal eventueel de helft van de havervlokken tot een fijn poeder, voor een compactere krokante muesli. Vul aan met zo’n 200 gram gemengde noten en zaden. Een aantal voorbeelden:

  • • geschaafde amandelen
  • • zonnebloempitten
  • • pompoenpitten
  • • hennepzaadjes
  • • lijnzaad
  • • zemelen
  • • sesamzaad
  • • ongezouten cashewnoten
  • • walnoten
  • • pecannoten
  • • hazelnoten
  • • pistachenoten
Meng je muesli-mix met een paar eetlepels kokos (zo’n 50 gram), 5 eetlepels zonnebloemolie of een andere geurloze olie, 5 eetlepels vloeibare honing en een theelepel kaneel. Spreid het mengsel uit op een bakplaat en bak de muesli ineen voorverwarmde oven (180 graden) in zo’n 20 minuutjes goudbruin tot de noten glimmen en opzwellen. Laat nu afkoelen.

Geslagen eiwit

De truc voor een krokante muesli is een stijl geslagen eiwit door de muesli heen te mengen. Spreid de muesli dan wederom uit op een bakplaat en laat de plaat krokante muesli zo’n 30 tot 40 minuten op 100 graden Celsius hard worden. Heb je meer tijd? Bak de muesli dan 10 minuten op 190 graden en zet daarna de oven uit. Laat de muesli een dag of nacht afkoelen in de oven.

De muesli blijft zeker tot een maand goed in een afgesloten pot. Voor een lekkere bite voeg je nog wat versneden gedroogd fruit of rozijnen toe. Zo zie je dat zelf krokante muesli maken eigenlijk heel simpel is. En bovendien net zo gezond als een normale zelfgemaakte muesli. Eet smakelijk!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017