Excite

Koken voor grote groepen: handige tips

Koken voor grote groepen is best lastig. Je hebt veel grotere hoeveelheden nodig, waardoor je makkelijker het overzicht verliest. Wil je dan toch nog iets lekkers op tafel zetten, dan moet je een plan hebben. Wij geven een paar onmisbare tips.

Plan, plan, plan

Succesvol koken voor grote groepen begint bij een goede planning. Bedenk van tevoren wat je wilt maken en maak op basis van de recepten een boodschappenlijstje. Tips voor maaltijden voor grote groepen:

  • Soep met broodjes en salade
  • Eten rond een landthema, bijvoorbeeld Mediterraans
  • Hollandse pot (boerenkool, stamppot, enzovoorts)

Soep met broodjes is het makkelijkst. Bovendien is dat ook vaak de voordeligste optie. Zodra je met vlees gaat koken, kunnen de kosten ineens snel oplopen.

Bekijk je potten en pannen

Je kunt wel 10 kilo aardappelen willen schillen en koken, maar als je niet over grote (of voldoende kleine) pannen beschikt, dan kom je bij de uitvoering in de knel. Bekijk daarom vooraf of je alle potten en pannen hebt die je nodig hebt. Denk niet alleen aan het bakken en koken zelf, maar ook aan materiaal voor de presentatie. Mis je iets? Leen het dan of tik het op de kop bij een kringloopwinkel. Houd ook rekening met het aantal gaspitten; je kunt je aardappelen wel over vier pannen verdelen, maar niet als dat betekent dat je geen pit meer over hebt om de groenten op te koken, om maar een voorbeeld te noemen.

Bereid veel voor

Als je niet de hele dag in de keuken wilt staan, dan doe je er goed aan om zoveel mogelijk voor te bereiden. Soep kun je vast in pannen gieten, sausjes en salades kunnen vooraf gemaakt worden. Vlees moet vooraf ontdooid worden en gehakt kan zelfs al gebakken worden. Veel gerechten, zoals stamppot, lasagne of boerenkool, kunnen zelfs al vooraf gemaakt worden. Dan is het straks alleen nog een kwestie van even opwarmen.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021