Excite

Handige tips over koken met stoom

In Azië is het koken met stoom bijna dagelijkse kost, daar wordt vrijwel alles met stoom bereid. In Nederland en andere Westerse landen lijkt deze manier van koken inmiddels ook doorgedrongen. Toch blijft het nog veel experimenteren, want hoe werkt dat nu eigenlijk, koken met stoom?

Wat is het?

Koken met stoom is in feite heel eenvoudig: in plaats van dat je bijvoorbeeld groenten in een laagje water kookt, stoom je ze. Ze worden even gaar, maar ze behouden ook direct al hun vitaminen. Iets dat niet het geval is als je groenten kookt. Dan worden veel vitaminen met het kookwater weggegooid. Bovendien blijven de groenten nog wat knapperig.

Wat kun je stomen?

Je kunt natuurlijk niet alle etenswaren stomen. Vooral groenten en vis zijn erg goed te stomen. Ook kip en gehakt zijn te stomen, hoewel het voor gehakt vaak wel prettig is als je een combi-stoomoven hebt. Het stomen zorgt namelijk niet voor een bruin randje en op veel soorten vlees ziet dat er wel niet zo smakelijk uit. Je kunt overigens wel vlees (gehakt of iets anders) eerst marineren, dan oogt dat veel lekkerder.

Hoe stoom je?

Tot slot is het natuurlijk handig om te weten hoe je kunt stomen. De makkelijkste manier is met een speciaal stoommandje. Dat hang je boven de pan met bijvoorbeeld aardappels. De groenten doe je dan in het stoommandje. Als je het deksel op de pan laat, bereid je twee delen van je maaltijd in één keer. Daarnaast kun je stomen in een snelkookpan, in de magnetron of in een speciale stoomoven. In de magnetron of in de snelkookpan heb je wel nog een aparte stoommand nodig.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021