Excite

Koken met salie: ontdek de veelzijdigheid van dit plantje

Salie wordt ook wel de koningin onder de geneeskrachtige planten genoemd. Van oudsher staat het bekend als wonderplant, maar het is door de eeuwen heen ook steeds meer onderdeel geworden van het kruidenpalet in de keuken, met name in Italie. We zetten de eigenschappen en mogelijkheden van salie in de keuken voor je op een rij./

Wonderplant bij de Romeinen en Grieken

De salieplant treffen we oorspronkelijk aan rond de Middelandse Zee , waar het werd gebruikt door de Romeinen en de Grieken. De Romeinen brachten het tijdens hun veroveringstochten mee naar Noord-West Europa. Het kruid stond bij hen hoog in aanzien. Enerzijds had het de kracht om levens te redden en anderzijds speelde het een rol in het ontstaan van nieuw leven door het maken van bijvoorbeeld de vruchtbaarheidsdrank. Salie werd door haar bijzondere status dan ook met de nodige ceremoniën geoogst. Tijdens de Middeleeuwen werd salie gebruikt in de strijd tegen de cholera en pest.

Italiaanse keuken

Hoewel salie bij de Romeinen vooral als geneeskrachtig kruid bekend stond, werd het ook toen al in de keuken gebruikt. Voornamelijk om vlees en vis te kruiden, maar ook om kazen op smaak te brengen. Anno 2014 is salie nog altijd een belangrijk onderdeel in de Italiaanse keuken. Zo gebruikt men het in sauzen en bij vette vleesgerechten met varkensvlees, eend of schaap of bij vette vis, zoals paling. Een klassieker is het eenvoudige maar heerlijke Italiaanse gerecht Gnocchi, gemaakt van een soort aardappeldeeg, waarbij je spinazie, Parmezaanse kaas en salieboter serveert. Of in plaats van de botersaus met salie , serveer je gefrituurde salieblaadjes. Een andere klassieker, dat volgens de Italianen een Romeins recept is Saltimbocca, kalfsvlees gewikkeld in prosciutto ham en salie en dan gebakken in de pan.

Tips voor eigen gebruik

Je kunt alleen de bladeren van salie gebruiken. Doordat het een sterke smaak heeft, moet je er niet te veel van gebruiken en ook niet te veel in combinatie met andere kruiden. Wel heeft het de aangename eigenschap dat het de werking van vet verminderd en de spijsvertering bevorderd. Hieronder een aantal toepassingen van salie:

  • Strooi het zeer fijn gehakt op een pizza
  • Een paar zeer fijn gehakte salie bladeren smaakt ook goed door het gehaktbrood.
  • Salie kan je goed combinerem met groenten zoals ui, paprika, tomaat en aubergine. Deze mix is lekker bij pasta’s.
  • Gebruik een beetje salie in je groentesmoothie.
  • Maak thee van salie door heet water op de blaadjes te gooien. Laat het even trekken en je hebt een smaakvolle kruidenthee die ook nog eens de spijsvertering bevorderd.
  • Salie is zoals eerder gezegd erg smaakvol bij vet vlees. Gebruik het om het vlees van tevoren te kruiden, marineren of meng het in de vulling voor het vlees.
  • Voor de spirituelen onder ons. Salie werd door de Amerikaanse Indianen gebruikt om negatieve energieën uit hun omgeving weg te drijven. Salie heeft een zuiverende werking en dit kan je ook op je zelf toepassen. Laat de blaadjes van witte salie drogen. Wanneer ze goed gedroogd zijn, kunt je ze aansteken en bij het doven van het vuur ontstaat de rook die je verspreid in je huis of rondom je lichaam om het proces van reiniging in gang te zetten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021