Excite

Koffiekoeken bakken: amandelkoeken

Koningin Maximá zei het al: in Nederland hoort een koekje bij de koffie. Deze oud-Hollandse amandelkoeken zijn een echte klassieker. Met dit recept kunnen ze ook nog eens bijna niet mislukken.

Ingrediënten amandelkoeken

Voor deze amandelkoeken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • • 260 bloem
  • • 160 boter
  • • 120 suiker
  • • een ei
  • • een theelepel bakpoeder
  • • snufje zout
  • • handje geschaafde amandelen
  • • eventueel kristalsuiker

Bereidingswijze amandelkoeken

Amandelkoeken zijn altijd aan de grote kant. Dit recept is genoeg voor 8 flinke koeken. Natuurlijk kun je ze ook kleiner uitsnijden.

  • • Doe de roomboter in een kom en meng het met de suiker tot een egale, luchtige massa. Klop ondertussen het ei los en roer de helft ervan door het mengsel.
  • • Voeg nu het zout, het bakpoeder en de bloem toe en kieper de kom leeg op een schoon werkblad. Kneed alles even goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
  • • Vorm het deeg in een platte schijf en pak het in een stukje plasticfolie. Leg het deeg een halfuur in de koelkast om op te stijven. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  • • Haal het deeg uit de koelkast en rol uit en een lap van maximaal een halve centimeter dik. Snijd nu het deeg in 8 gelijke cirkels, of gebruik een kommetje van zo’n 10 centimeter doorsnee voor de maat. Rol eventueel tussendoor restjes deeg nog een keer uit.
  • • Leg de koeken op de bakplaat en zorg voor voldoende ruimte ertussen. Bestrijk ze met het overgebleven ei, eventueel aangelengd met een scheutje room. Bestrooi ze met amandelschaafsel en druk een beetje aan.
  • • Bak de koeken goudbruin en gaar in 20 minuten.

Wil je nog meer koffiekoeken bakken? Lees hier het recept voor heerlijke pecan cookies met, je raad het al, pecannoten. Minstens zo makkelijk en snel, en een perfecte aanvulling voor een mooie schaal zelfgebakken koffiekoeken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017