Excite

Culinaire toevoeging: knoflook

Wil je je eten wat pittiger en smaakvoller maken? Voeg er dan eens een teentje knoflook aan toe. Hoewel veel mensen bang zijn voor een slechte adem, is knoflook een zeer smakelijke toevoeging in vleesgerechten en salades. De van oorsprong mediterrane plant krijgt ook steeds meer een plaats in de Nederlandse keuken.

Wat is knoflook?

Knoflook is te koop in bollen waarin meerdere tenen zitten. De bollen groeien aan langwerpige takken en gedijen het beste in een warm en zonnig klimaat. Eerder kwam de knoflook vooral voor in mediterrane landen zoals Italië, Spanje en Tunesië. Ook in gerechten uit het Midden-Oosten is knoflook een populair ingrediënt. Ook in Nederland is men nu aan het experimenteren met teelt op eigen bodem. Vooral in kassen doen knoflook planten het zeer goed.

Knoflook is gezond

Hoewel de smaak van knoflook lang blijft geuren in de adem, worden er aan knoflook ook vele goede eigenschappen toegeschreven. Zo zou veelvuldig gebruik van knoflook een medicinale werking hebben. Het cholesterolgehalte wordt verlaagd en het werkt ook bloeddruk verlagend. Ook interne infecties worden stevig aangepakt door middel van de werkzame stoffen in knoflook.

Knoflook als kruid

De smaak van knoflook komt het best tot haar recht wanneer de teen uitgeperst wordt met een knoflookpers. Hierdoor komen ook de sappen en aroma's vrij en worden ze sneller opgenomen in het eten. Wanneer je vlees of vis wil marineren, doe je er goed aan om olijfolie met geperste knoflook en wat peper en zout te mengen en het even enkele uren te laten trekken. Zo krijg je een goed doordrongen smaak.

Knoflook wokken

Knoflook doet het ook erg goed in roerbak- en wokgerechten. Wil je de roerbakgroente net wat pittiger van smaak maken, voeg dan enkele tenen knoflook en wat sojasaus toe. Sojasaus en knoflook zorgen gezamenlijk voor een wat zilte en pittige smaak in je gerechten. Dit is voor de fijnproever zeker een onmisbare toevoeging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021