Excite

Kippenlever is nog steeds lekker!

Al jaren staat het in het weekend op tafel bij opa en oma, maar is kippenlever nog wel wat voor vandaag de dag? Kippenlever is orgaanvlees dat we - misschien wel onterecht - bijna zijn vergeten. En het staat niet alleen op het menu in Nederland. Ook in andere delen van de wereld staan kippenlevertjes, net als lever van andere dieren, regelmatig op het traditionele menu.

Welke lever eten we?

Lever van zoogdieren is een vrij gangbare vleessoort voor veel mensen. Afhankelijk van de dieren die traditioneel voorkomen in landen, staat het vlees op het menu. Eigenlijk kan de lever van veel dieren gegeten worden.

Lever in de wereld

Varkens- en runderlever bijvoorbeeld komen vrij veel voor in Nederland als broodbeleg. Lever van lammeren of kalveren is ook een standaard in West-Europa, schapenlever is verwerkt in veel Schotse gerechten. Frankrijk staat bekend om ganzenlever, de zogenaamde foie gras. In Duitsland wordt lever ook verwerkt tot worst en natuurlijk kennen we allemaal leverpastei, broodbeleg gemaakt van lever.

Kippenlevertjes komen traditioneel veel voor in Nederland, omrold met een plakje spek en even opgebakken. In sommige landen wordt lever rauw gegeten, zoals in Libanon en Japan (als onderdeel van sashimi).

Wat je in ieder geval niet moet eten zijn de levers van ijsberen, zeehonden, walrussen of husky's. Poolreizigers hebben dit culinaire experiment aan begin van de vorige eeuw met hun leven moeten bekopen.

Kippenlever klaarmaken

Kippenlever kan op allerlei manier gegeten worden, gekookt, gebakken, in een roerbakschotel, in stoofpotten of zelfs gefrituurd. Om te voorkomen dat lever uitdroogt, dien je snel te werken. Bestrooi de levertjes met peper en zout en bak ze met spekjes in een koekenpan. Serveer met wat uitgebakken uien en lekker donker brood voor een heerlijke smaakervaring.

Is kippenlever gezond?

Lever zal je niet ziek maken, hoewel sommige mensen beweren dat een lever eerst kort verhit moet worden, omdat rauwe consumptie niet gezond is. Kippenlever is cholestrolverhogend en daarom niet geschikt voor mensen die daarop moeten letten. Het vlees bevat wel veel vitamine A, wat juist wel weer goed is voor je lichaam, mits het met mate wordt geconsumeerd. Kippenlever kan dus geen kwaad, maar zoals bij alles wat lekker is: overdaad schaad!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020