Excite

Gezonde bonen: kikkererwten

Kikkererwten zijn gezonde en voedzame peulvruchten die heerlijk in salades of in gerechten kunnen worden verwerkt. Vooral voor vegetariërs zijn kikkererwten voedzame en eiwitrijke vleesvervangers. Met hun typerende smaak is de kikkererwt erg opgekomen de laatste jaren en het is steeds populairder geworden om kikkererwten in het eten te doen.

Wat is een kikkererwt?

Een kikkererwt is geel van kleur en is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Ook in Zuid-Europese landen wordt de erwt verbouwd en sinds Nederlanders steeds bekender zijn geraakt met de erwt door hun vakanties naar Zuid-Europa, is de erwt nu ook langzaam in Nederland aan het opkomen en kent het een groeiende populariteit. De kikkererwt is vooral bekend als ingrediënt in gerechten als falafel en humus. Falafel is een Libanees gerecht en bestaat uit broodjes met gefrituurde kikkererwt balletjes. Humus is een pasta van kikkererwt en sesampasta.

Hoe groeien kikkererwten?

Kikkererwten groeien met twee erwten tegelijk in een peul aan een struik. Je kan ze niet rauw eten, omdat er bij het eten van rauwe peulvruchten gifstoffen vrijkomen. Bij het koken houden kikkererwten hun vorm dus bang voor kapotte of gescheurde erwten hoef je niet te zijn. Kikkererwten zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Wat maakt kikkererwten gezond?

Kikkererwten zijn goede vleesvervangers en vooral voor vegetariërs een goede aanvulling op voedingsstoffen die zij missen door het niet eten van vlees. De erwten bevatten stoffen zoals vitamine B1, ijzer en zink. Bovenal bevatten ze veel eiwitten, een stof wat vooral in vlees zit. Kikkererwten bevatten weinig calorieën en zogenoemde goede koolhydraten. Wie veel kikkererwten eet heeft minder kans op hart- en vaatziekten.

Recepten met kikkererwten

In Noord-Afrikaanse landen worden kikkererwten verwerkt in couscous gerechten. In Turkije worden ze verwerkt in soep en salade. Kikkererwten kennen een intensieve bereiding. Natuurlijk kun je ze voorgekookt in blik of pot krijgen, maar vers zijn ze veel lekkerder. Verse kikkererwten moeten eerst een nacht weken en dan gekookt worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020