Excite

Kamp wil bier rel sussen

Minister Kamp wil de bier rel sussen die al een aantal jaar speelt. De minister van Economische Zaken gaat in gesprek met de belangrijkste partijen op de biermarkt: de bierbrouwers en de horeca. Dat is gebleken uit een debat over mededinging in de Tweede Kamer.

Biermarkt

Volgens D66 is er al tijden sprake van een ongezonde biermarkt. Dat komt omdat kroegbazen gedwongen worden tot langjarige contracten met een alleenrecht op de tap voor de brouwer. Zo worden kroegen soms financieel ondersteund door brouwerijen, in ruil voor een monopolie op de tap. Dat zou op termijn zorgen voor duurder bier. Het gaat volgens D66 niet om een verstoorde marktsituatie, maar om een verstoorde werkrelatie. VVD-Kamerlid Bart de Liefde spreekt zelfs van een langslepende ruzie tussen brouwers en kroegbazen.

Vrije tap

D66-Kamerlid Kees Verhoeven pleit voor een ‘vrije tap’ om de problemen op te lossen. Zo zouden kroegbazen voor een deel zelf kunnen bepalen welk merk bier zij voeren, naast hun afspraken met de brouwerijen. “Dat kan een goedkoper merk zijn of een lokaal biertje”, vertelt Verhoeven.

Volgens minister Kamp is er zeker bij kleine ondernemers maar weinig behoefte aan zo’n vrije tap. Gasten zouden de selectie bieren op tap van de meeste kroegen prima vinden.

Video

Heel ander biernieuws zie je in deze video. Een groep mannen fopt een vriend door alle waterleidingen in huis aan te sluiten op bier! Een perfect getapt biertje uit de waterkraan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021