Excite

Juiste temperatuur voor lekker wijntje

Verschillende soorten wijn vragen om verschillende serveermethoden. En verschillende serveertemperaturen. Die kunnen onderling namelijk ook best aanzienlijk verschillen!

Hoe koud je een glas wijn serveert, hangt af van het soort wijn. Als je een witte wijn drinkt, dan serveer je die kouder dan een rode wijn. In de categorie ‘witte wijn’ zijn er echter ook nog een aantal verschillen aan te brengen. Zo serveer je frisse, fruitige wijnen en eenvoudige mousserende wijnen op een temperatuur van respectievelijk 6-10°C en 5-7°C. Des te sterker de witte wijn wordt, des te hoger de serveertemperatuur. Deze temperatuur komt echter nooit uit boven de 13°C!

Voor rode wijnen geldt hetzelfde principe: des te lichter de wijn, des te lager de serveertemperatuur. Zo serveer je lichte, fruitige rode wijnen op een temperatuur van 14-16°C. Veel krachtigere wijnen zoals Bordeaux en Chianti kunnen echter wel op 16-18°C worden geserveerd.

Het serveren van wijn op de juiste temperatuur is belangrijk voor de smaak. Als je wijn op de verkeerde temperatuur serveert, dan kan het zijn dat deze een compleet andere smaak heeft dan wanneer hij wel op de juiste temperatuur gebracht is. Dit kan letterlijk een wereld van verschil zijn!

Houd er bij het serveren van de wijn echter wel altijd rekening mee dat het glas vanzelf opwarmt en dat het in sommige gevallen beter kan zijn om de wijn iets kouder te serveren dan aangegeven, zodat deze op het moment van drinken niet té warm geworden is.

Afbeelding: Flickr account pedrosimoes7

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021