Excite

Johannes van Dam overleden

Culinair recensent en journalist Johannes van Dam is woensdag overleden op 66-jarige leeftijd. Van Dam was al enige tijd ernstig ziek. Johannes van Dam schreef de afgelopen 25 jaar veelgelezen restaurantrecensies in Het Parool. Dat maakte hem een gevreesde en geliefde autoriteit op culinair gebied.

Gezondheidsproblemen

Van Dams redactrice bij Het Parool was degene die het overlijden van haar collega woensdagavond laat bevestigde. Van Dam kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen aan zijn hart en nieren. Ook leed hij aan suikerziekte. De laatste jaren had hij daardoor weinig energie.

Kookboekhandel

Johannes van Dam was een echte liefhebber van eten. Hij studeerde medicijnen en psychologie, maar beide studies werden niet afgemaakt. Na een aantal jaar gewerkt te hebben als redacteur nam hij in 1983 de Kookboekhandel over in Amsterdam. De eerste boekwinkel in Nederland gespecialiseerd in kookboeken. Na zeven jaar in de Kookboekhandel verkocht van Dam zijn zaak en begon hij zelf te schrijven over eten.

Elsevier en Het Parool

De eerste culinaire recensies van de hand van Johannes van Dam verschenen in Elsevier in 1988. Drie jaar later begon hij bij Het Parool, waar hij bijna 25 jaar zijn wekelijkse rubriek schreef. Zijn recensies werden geroemd en gevreesd, maar meestal was van Dam positief. En gelukkig maar, want een slechte recensie kon voor een restaurant het einde betekenen. Aan de andere kant betekende aan positieve recensie vaak dat het restaurant wekenlang vol zou zitten.

Hoge cijfers

De laatste jaren gaf Johannes van Dam vaak hoge cijfers. Veel mensen vonden dat hij milder was geworden nu de jaren begonnen te tellen, maar daar was de journalist het niet mee eens. Het irriteerde hem zelfs. “Restaurants in Amsterdam zijn er de laatste jaren op vooruit gegaan. Dan krijg je vanzelf hogere cijfers.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021