Excite

Jenever: Nederlandse sterke drank

Jenever is een sterke drank die in Nederland, België en in sommige gebieden van het noordwesten van Duitsland en in het noorden van Frankrijk wordt gemaakt en gedronken. Het drankje is bijna onderdeel van het Nederlands erfgoed geworden, sinds het in de zestiende eeuw voor het eerst werd gemaakt door de Nederlandse alchemist en wetenschapper Sylvius de Bouve.

Geschiedenis van jenever

Toen Sylvius de Bouve jenever uitvond, werd het in eerste instantie gebruikt als een medicijn net als vele andere sterke dranken in die tijd. Jenever ontstond uit de eerste experimenten om wijn te distilleren, waaruit brandewijn ontstond. Als vervolg daarop begon men oud bier te distilleren, maar de smaak van deze 'korenbrandewijn' was niet heel goed. Om het drankje iets aantrekkelijker te maken voor consumptie en als medicijn, werd geëxperimenteerd met het toevoegen van kruiden. De jeneverbes bleek uiteindelijk het meest succesvolle smaakexperiment. Na verloop van tijd werd er geen bier meer gebruikt voor de productie van jenever, maar vergist graanbeslag. Waar de naam jenever precies vandaan komt is onduidelijk.

Jenever en gin

Jenever was ook buiten de landsgrenzen een populair drankje. Stadhouder Willem III probeerde tijdens zijn Engels koningschap de handel van Nederlandse producten te ondersteunen door belastingvoordelen. De naam waaronder jenever werd verkocht in Engeland was gin, of Dutch Gin. Omdat het juiste recept een geheim was, probeerden de Engelse distilleerders de Dutch Gin na te maken. Die namaak jenever ontwikkelde zich uiteindelijk tot de sterke drank die we tegenwoordig gin noemen.

Traditioneel recept

Jenever bestaat uit drie granen: gerst, rogge en maïs. De gerst wordt tot mout verwerkt, waardoor enzymen ontstaan die zetmeel in suiker omzetten. Rogge en maïs zorgen voor voldoende zetmeel en worden vermengd met de mout en vervolgens met gist. Gist zorgt er op zijn beurt weer voor dat suikers worden omgezet in alcohol. Het mengsel wordt dan gedestilleerd tot jenever.

Distilleren: een vak apart

Het gistmengsel wordt drie keer gedistilleerd waardoor het moutwijn wordt. Dit mengsel bevat 46,5 procent alcohol. In de distilleerderij wordt vervolgens de jenever gemaakt door middel van eigen recept van de distilleerder. De jenever wordt dat opnieuw gedistilleerd, zodat de moutwijn met de smaken vermengd is. De jenever kan dan nog te rijpen worden gelegd om nog meer smaakvariatie te creëren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021