Excite

Je eigen tomatensoep maken

De Russische boycot van Nederlandse groenten en fruit valt de land- en tuinbouw van bijvoorbeeld tomaten zwaar: tomatensoep maken is een perfecte oplossing om de voorraad tomaten een goede bestemming te geven. Bovendien kun je de Hollandse tuinders voor een deel tegemoet te komen nu ze hun product niet meer kunnen verkopen aan Rusland. Tomatensoep maken doe je op verschillende manieren. Maak je eigen variatie op het basisrecept dat je hieronder vindt.

Ingrediënten

Voor drie flinke kommen soep heb je nodig:

  1. 1. Teentje knoflook
  2. 2. 1 ui
  3. 3. 1 wortel
  4. 4. 2 stengels bleekselderij
  5. 5. Een halve prei
  6. 6. Kilo tomaten
  7. 7. Anderhalve liter water (of bouillon naar smaak)
  8. 8. Staafmixer of blender

Bereidingswijze

Voor tomatensoep zul je eerst tomaten moeten ontvellen. Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook, haal dan direct van het vuur. Snijd het vel van de tomaten kruislings in en laat ze ongeveer een minuut in het hete water liggen. Giet af en trek de schilletjes er vanaf.

Zet nu een grote pan met een dikke bodem op het vuur. Hak de knoflook, de ui, de wortel en de bleekselderij in kleine stukjes. Bedek de bodem van de pan met smaakloze olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, en laat het heet worden in de pan. Zet de groenten aan totdat ze glazig worden en bedekt zijn met de olie. Draai dan het vuur laag en leg een deksel op de pan. Roer af en toe totdat de groenten gaar zijn (ongeveer 15 minuten).

Hak de tomaten ondertussen in stukjes. Voeg ze toe aan de groenten als deze gaar zijn. Giet dan de anderhalve liter water of bouillon erbij en draai het vuur weer hoog. Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur weer lager. Dit is het moment om andere ingrediënten toe te voegen die garing nodig hebben: aardappels, een handje rode linzen, soepballetjes enzovoort. Na ongeveer twintig minuten pruttelen zijn de groenten en je andere ingrediënten gaar en zacht.

Nu is het moment om ingrediënten toe te voegen die geen garing nodig hebben, maar wel smaak toevoegen als je de soep in de blender of met de staafmixer afmaakt. Denk aan gepofte knoflook, wat gegrilde tomaatjes en paprika, een scheutje room of wat verse kruien. Blend dan alles samen tot een gladde tomatensoep.

Je kunt nu nog ingrediënten toevoegen die je niet mee wilt blenden, bijvoorbeeld wat geblancheerde kool of een handje fijngesneden spinazie en wat citroenrasp. Je kunt dit door de soep mengen, of over de soepkomen strooien aan tafel, Laat je fantasie de vrije loop en na een paar keer kun jij je eigen persoonlijke tomatensoep maken!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021