Excite

Japanse recepten: sushi lekker en gezond

Sushi is bij ons meest bekend van alle Japanse recepten. Dit is echter geen rauwe vis (sashimi) zoals velen beweren. Sashimi wordt met bladgroenten (sishu) en zomerramenas (daiko) gegeten, terwijl sushi met allerlei ingrediënten wordt klaar gemaakt.

Vis, rijst en groenten

Japanse recepten zijn gezond en licht verteerbaar. Rijst, rauwe vis en verse groenten zijn de basis van alle sushi's. En het zijn gezonde tussendoortjes waarmee je onmogelijk een grote honger kan stillen.

Zalm, tonijn, garnalen en... veel verbeelding

Bij de bereiding van sushi laat je vooral je verbeelding spreken.  Japanners zweren bij zalm, tonijn en alle soorten witte (zee)vis. Het gebruik van garnalen wordt populairder. Verse groenten als komkommer, avocado, tomaten, pompoenen en Japanse paddenstoelen (shitakes) zijn onmisbaar. Reepjes omelet doen het ook uitstekend. Kies een kleverige rijstsoort om het geheel samen te houden en spoel deze tot het water helder is.

Lekkere en gezonde Japanse recepten

De rijst wordt bereid met een soort vinaigrette van rijstazijn, suiker en zout. Breng het op smaak met pikante, Japanse saus (washabi).

Een maki sushi vul je met een blad zeewier en rijst. Bedek alles met zeevruchten, groenten en reepjes omelet. Bij een fukusa sushi wikkel je de rijst in een flinterdun omeletje. Je kan een sushi ook frituren (inari sushi). Een nigiri sushi serveert men in sushibars, en is de meest eenvoudige sushi. Maak bolletjes van sushirijst en bedek ze met één soort witte zeevis, zeevruchten en groenten. Oshi sushi's zijn geperste hapjes van vis, rijst en zout, en voor een temaki draai je puntzakjes van zeewier, die je vult met rijst, vis en groenten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021