Excite

Is quinoa nog verantwoord?

De populariteit van quinoa begint zijn tol te eisen. In Zuid-Amerika, waar quinoa vooral bij de arme bevolking de maag vult, zijn de prijzen van het graan enorm gestegen. Door de grote vraag naar quinoa uit westerse landen, moeten de arme boeren in onder meer Bolivia uitwijken naar ander eten. Goedkoop fast food bijvoorbeeld, dat vaak geïmporteerd moet worden uit andere landen. Hoe eet je quinoa verantwoord?

Prijs quinoa

De prijs van quinoa is sinds 2006 drie keer zo hoog geworden. In Lima, de hoofdstad van Peru is het gezonde graan zelfs duurder dan kip. Alle boeren in de omgeving worden gedwongen om quinoa te verbouwen om aan de hoge vraag te voldoen. Met alle gevolgen van dien, zoals we al zien bij de productie van soja. Voor deze ‘vleesvervanger’ wordt inmiddels in hoog tempo allerlei regenwoud gekapt. Overigens wordt een groot deel van de soja ook gebruikt als diervoeding voor de vleesindustrie.

Quinoa uit Canada of Verenigde Staten

Wat kun je zelf doen aan deze dreigende voedselcrisis? Probeer zoveel mogelijk te variëren in je voeding. Quinoa is verantwoord en gezond, maar dat betekent niet dat je iedere dag quinoa hoeft te koken, net zoals je niet iedere dag vlees hoeft te eten. Varieer bijvoorbeeld eens met bonen die gewoon in Nederland (duurzaam) geteeld worden, zoals kievitsbonen of linzen. Wanneer je quinoa koopt, let er dan op dat het fair trade en liefst biologisch is. Eet bij voorkeur quinoa uit Canada of de Verenigde Staten en niet uit arme landen in Zuid-Amerika.

Lekkere recepten

Op zoek naar lekkere recepten met het supergraan quinoa? Wij hebben er twee voor je getest en goedgekeurd! Let natuurlijk op dat je alleen verantwoord geteelde quinoa gebruikt, of neem voor de variatie bijvoorbeeld een bijzondere rijst. Zo blijft quinoa verantwoord om te eten en te produceren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020