Excite

Is kokosolie gezond?

Steeds vaker zien we kokosolie verschijnen als superfood. Kokosolie is een 100 procent natuurlijk product dat gemakkelijk olijfolie en andere bakoliën kan vervangen in de keuken. Maar het voedingscentrum is niet overtuigd van de tropische olie. Is kokosolie gezond?

Kokosolie behoudt smaak

Kokosolie is in de eerste plaats een handige olie, omdat de eigenschappen van het vet bij verhitten hetzelfde blijven. Tijdens het bakken, braden, wokken en frituren komen er geen schadelijke stoffen en vrije radicalen vrij, en de olie oxideert niet. Ook blijft de olie hetzelfde van smaak, waar olijfolie erg bitter kan worden.

Gezondheidsvoordelen kokosolie

Liefhebbers zweren bij de gezondheidsvoordelen van kokosolie. Zo ontwikkelt kokosolie geen tranvetten, welke gelinkt worden aan ziektes als kanker, diabetes en obesitas. Daarnaast bestaat kokosolie voor ongeveer de helft uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Dit staat bekend om de antibacteriële en antivirale eigenschappen. Verder zorgt kokosolie voor een gezonde lever, gezonde botten en is de olie een belangrijke ondersteuning van een gezonde hormoonhuishouding. Tenslotte draagt kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Nadelen kokosolie

Zoals gezegd is het Voedingscentrum geen voorstander van kokosolie. Dat heeft te maken met het hoge aantal calorieën van de olie. Met zo’n 120 calorieën per eetlepel is kokosolie inderdaad niet bepaald een slank bakvet. Een ander belangrijk nadeel is de smaak. Niet iedereen houdt van een kokossmaak en in sommige gevallen kan de kokos een gerecht behoorlijk verpesten. Geraffineerde, ontgeurde kokosolie heeft echter niet dezelfde gezondheidsvoordelen. Tenslotte is kokosolie erg duur, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie.

Kokosolie kopen

Kokosolie kun je kopen bij de meeste voedingswinkels, zoals Ekoplaza en De Tuinen. Ook toko’s hebben soms kokosolie in hun assortiment. Er bestaan ook varianten kokosolie met een smaakje, zoals knoflook of tuinkruiden. Heerlijk voor op geroosterd brood op bij een stukje vlees.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021