Excite

Inktvisringen gemaakt van varken?

Ook zo’n liefhebber van Calamares? Wij ook! Des te schokkender om te lezen dat inktvisringen soms van de anus van een varken worden gemaakt. Is het waar of niet? Het lijkt vooralsnog een broodje aap verhaal te zijn.

Varkens voor calamares

Het gerucht dat inktvisringen niet altijd van het zeedier zelf worden gemaakt zoemt al langer, maar recentelijk is er een EU-rapport verschenen die het verhaal zou bevestigen. De kringspier van varkens zouden wel degelijk als calamares worden verkocht binnen de EU. EU-parlementslid Esther de Lange voerde het onderzoek uit dat ten grondslag ligt aan het verhaal, en kan niet anders dan het gerucht bevestigen.

Gefrituurde inktvisringen

In dagblad BN de Stem vertelt ze: “Gefrituurde inktvisringen worden geregeld van varkensanus gemaakt. Daarom eet ik Calamares alleen nog aan zee.” De Lange wil nu een groter onderzoek om de voedselfraude echt aan het ligt te brengen. “We zijn nu heel intensief aan het controleren want er zijn reële signalen dat het voorkomt. Gefrituurde inktvisringen zijn geregeld gemaakt van varkensanus. Dat gebeurt vooral met de calamares die in de supermarkt ligt,” vertelt de Europarlementariër.

Aangedikt

Gelukkig bleek bij navraag door website Joop.nl dat het verhaal door Esther de Lange iets was aangedikt. In het rapport zou niet letterlijk staan dat de anus van varken als inktvis wordt geconsumeerd. Ze heeft het “van horen zeggen.”

Voedselfraude

Toch geeft de affaire wel aan dat voedselfraude nog steeds een hot item is. Zo werd paardenvlees jarenlang verkocht als rundvlees en is gesjoemel met biologische eieren en olijfolie nog altijd aan de orde van de dag. Volgende de Lange kan dat, omdat het toezicht op de voedselmarkt ondermaats is. De pakkans voor frauderende producenten is erg laag evenals de straffen die op voedselfraude staan.

“Controles zijn nauwelijks grensoverschrijdend. Voor de Europese Commissie is voedselfraude een blinde vlek. De huidige straffen schrikken amper af.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020