Excite

Heb je al de Hollandse Nieuwe geproefd?

Met of zonder uitjes, in zijn geheel of in stukjes; Nederlanders zijn dol op haringen. Het jaarlijkse kroonstuk van visetend Nederland is de Hollandse Nieuwe. Elk voorjaar tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen is het namelijk weer spannend. Wanneer de vissersboten aanmeren wil iedereen zo snel mogelijk weten: hoe zal de Hollandse Nieuwe dit jaar smaken?

Wat is Hollandse Nieuwe nu precies?

Hollandse Nieuwe is haring die minimaal 16 procent vet bevat en op de oer-Hollandse manier is verwerkt. Dat betekent: op de juiste manier kaken, zouten en fileren.

Vanwege het benodigde vetpercentage komt de eerste haringvangst van het jaar meestal begin juni binnen in de Scheveningse haven. Daarvoor zijn haringen vanwege het winterseizoen meestal te mager om gevangen te kunnen worden. Het vangseizoen voor de Hollandse Nieuwe, die ook wel maatjesharing wordt genoemd, duurt overigens meestal maar een paar maanden.

De haringen worden niet meer zoals vroeger gevangen in de Noordzee. Erg Hollands zijn de haringen eigenlijk niet, want ze komen uit de wateren rondom Scandinavië.

Hoewel veel mensen dol zijn op de allereerste Hollandse Nieuwe is de haring die wat later wordt gevangen meestal lekkerdere. De vis heeft namelijk dan nog meer vetpercentage kunnen opbouwen en is daardoor vetter. Dat zorgt voor meer smaak.

Na het hoogtepunt van de vangtijd van de haringen vervallen de gevangen vissen in de categorie van de gewone zoute haring. Ook nog steeds lekker om vers te eten. Bovendien vind je deze haring bij de visboer terug als zure haring of de rolmops. Deze laatste culinaire lekkernij bestaat uit een zure haringfilet die is opgerold met een augurk en uitjes. Extra zuur dus!

Eet de Hollandse Nieuwe eens anders

Hollandse Nieuwe biedt op culinair gebied veel meer mogelijkheden dan alleen een combinatie met uitjes, zuur en/of brood. Je kan er bijvoorbeeld een salade van maken met avocado en meloen. Ook een lekkere cocktail als voorgerecht behoort tot de mogelijkheden. Zoek op het internet maar eens naar 'recepten Hollandse Nieuwe' en laat je verrassen door de culinaire mogelijkheden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021