Excite

Hoe gezond zijn superfoods?

Te veel superfoods zijn ongezond, zo beweert het Voedingscentrum na uitgebreid onderzoek van de trendy besjes en zaadjes die wonderen zouden doen voor de gezondheid. Volgens het Voedingscentrum moeten mensen de gezondheidsclaims over superfood niet geloven, omdat ze onvoldoende wetenschappelijk zijn bewezen. Producten zoals gojibessen, tarwegras, chiazaad en rauwe cacao zouden vooral goed zijn voor de portemonnee van de verkopers en niets doen tegen ziektes of veroudering.

Hype

Patricia Schutte van het Voedingscentrum vertelt dat er niks extra gezond is aan superfoods. “Het wekt de indruk dat producten met dit label beter zijn dan het gewone groente en fruit, niets is echter minder waar.” Volgens het Voedingscentrum is er sprake van een hype. “Er wordt in tijdschriften heel veel over geschreven. Ze zouden veel vitamines bevatten, mineralen en anti-oxidanten en heel erg goed zijn voor de gezondheid. Onzin dus.

Schijf van Vijf

Volgens Schutte zitten alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft al in de Schijf van Vijf. Groente, fruit, vis, brood en (groene) thee is alles wat een mens nodig heeft om gezond te blijven. Superfoods kunnen daarop een aanvulling zijn, maar het is ongezond om voeding uit een normaal eetpatroon in te wisselen voor superfood.

Schutte: “Mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon. Variatie is het toverwoord. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.”

Voor de gek gehouden

In de Volkskrant vertelt hoogleraar voeding en gezondheid Frans Kok dat superfood een luxe alternatief is voor normale voeding. “De stoffen in al die bessen en zaden onderscheiden zich niet veel van een appel of een banaan. In die zin word je ook voor de gek gehouden.” De bijbehorende trend - dat superfoods worden ingezet in plaats van voedingssupplementen, moedigt Kok aan. “Pillen bevatten vaak een te hoge dosering.”

>> Meer lezen over gezond en superfoods? Bekijk hier alle artikelen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld lekkere recepten!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021