Excite

Hollands genieten van nieuwe haring

Als er iets is dat typisch Hollands is, dan is het wel Hollandse Nieuwe, oftewel: haring. Hollandse Nieuwe is de eerste haring van het seizoen die ook gegeten kan worden. De eerste vaatjes worden vaak voor veel geld verkocht op veilingen en de opbrengst wordt meestal overgemaakt aan een goed doel.

Wat is Hollandse Nieuwe?

De haring ziet er niet altijd hetzelfde uit. Ook de smaak is niet altijd hetzelfde. Tijdens de wintermaanden is de haring vooral wat magertjes. Pas in het voorjaar, als de haring meer te eten heeft, wordt hij dikker. In die periode wordt hij vettig. Zodra de haring een vetpercentage heeft van tenminste 16 procent, is het een Hollandse Nieuwe. Natuurlijk eet je die niet zo op, maar kaak, zout en fileer je hem ook vooraf. Broodjes hoeven er niet bij, ze zijn op zich al lekker genoeg.

Haring kopen

Als je haring wilt kopen, dan kun je dat het beste bij een visboer doen. Dan weet je zeker dat hij goed bewerkt is. Let ook op de temperatuur; de haring mag maximaal 7 graden zijn bij de verkoop. Eet je de haring niet vers? Leg hem dan even in de koelkast. Haring smaakt natuurlijk wel het lekkerst als deze vers is.

Gezond

Haring eet je niet alleen omdat het lekker is, het is ook heel gezond. Naast de gezonde vetten bevat haring ook veel eiwitten en heel veel vitaminen. Denk aan vitamine A1, B1, C, D en E. Natuurlijk bevatten de haringen ook best wat calorieën, dus ook hiervoor geldt: beperk je inname waar mogelijk.

Gewone zoute haring

De periode waarin Hollandse Nieuwe gevangen wordt, loopt ongeveer tot half juni. Daarna wordt de haring alweer slanker. Hij is dan nog steeds te eten, maar mag alleen als gewone (zoute) haring verkocht worden. Deze haring wordt ook gebruikt voor rolmopsen en voor zure haring en eet je vaak uit pot.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021