Excite

Haribo snoep racistisch?

Al wekenlang zijn Deense en Zweedse consumenten boos op Haribo vanwege racistische snoepjes. Het gaat om een in eerste oogopslag onschuldig dropje in de vorm van lachend gezicht. Het gewraakte dropje zit in een snoepzak die wordt verkocht onder de naam ‘Skipper Mix’.

Kunst en gezichten

De dropjes beelden primitieve Afrikaanse, Aziatische en inheemse Amerikaanse kunst en gezichten uit. Het idee achter de snoepzak is de reis van een zeeman (schipper) over de wereld uit te beelden. Volgens Haribo is er dan ook niets negatiefs aan het dropje. De Denen en Zweden zien er echte “racistische karikaturen” in de dropjes en willen de snoepjes niet meer Haribo snoepzakken terugzien.

Klachten

Volgens Deense en Zweedse media komen er al een aantal weken klachten binnen over het snoep. De Zweedse directeur van Haribo, Ola Dagliden, meldt dat de eerste klachten binnenkwamen rond december vorig jaar. “We hebben daarop besloten om met de productie van de bewuste snoepjes te stoppen,” vertelt ze. “We hebben begrip voor de kritiek en we vinden het belangrijk om naar onze klanten te luisteren.”

Skipper Mix

Liefhebbers van de Skipper Mix hoeven niet getreurd te zijn. Haribo zal het snoep zonder racistisch dropje blijven verkopen. Alleen de zwarte gezichtjes verdwijnen uit de zak.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021