Excite

De perfecte guacamole

Wie kent de beroemde groene dipsaus niet? Guacamole is een goedkoop bijgerecht uit Mexico en zuid-Californië. Goedkoop, omdat het hoofdbestanddeel avocado in die streek een goedkope vrucht is. Bij ons is guacamole daarom meer een delicatesse. De belangrijkste bestanddelen naast avocado zijn limoensap, tomaat, ui en knoflook, jalapeñopepers en koriander. In Amerika wordt vaak nog mayonaise of zure room toegevoegd.

Oorsprong guacamole

Van origine is guacamole een gerecht van de Mexicaanse Azteken. Het stamt al uit de zestiende eeuw en het woord betekent letterlijk 'avocadosaus'. Omdat de saus zo populair is worden er tegenwoordig ontzettend veel avocado's verbouwd.

Guacamole basisrecept

Er bestaat ontzetten veel variaties op het klassieke recept van guacamole. Variëren met deze saus is heel makkelijk en leuk! Het basisrecept van guacamole bestaat uit 3 avocado's, een teentje knoflook, het vruchtvlees van een of twee grote (pomodori) tomaten, twee sjalotten, een paar takjes koriander en een chilipeper. Breng op smaak met limoen- of citroensap, zout en peper. Snijd alles klein en gebruik van de tomaat niet de pitjes. Blijf proeven of je misschien nog een extra pepertje moet toevoegen. Prak de avocado's en roer de overige ingrediënten door de mix. Blender eventueel de guacamole als je een echte crème wilt. Serveer met maïschips.

Variaties guacamole ingrediënten

Op de basisingrediënten van guacamole zijn veel variaties mogelijk. In plaats van sjalotten kun je kiezen voor witte of rode ui. Je kunt eveneens variëren in het type hete pepers dat je gebruikt. Ga voor de klassieke jalapeñopepers of Spaanse pepers. Voor een extra pittige guacamole kies je voor de Madame Jeanette peper. Verschillende soorten tomaten geven ook een andere bite aan je avocadosaus.

Guacamole met blauwe kaas

Een steeds populairdere variatie op de guacamole is roquemole of roquamole. Hierbij wordt de avocado gecombineerd met de blauwe kaas Roquefort. Voeg een klein beetje zure room en paprikapoeder toe. Vergeet ook de jalapeñopepers niet als je van lekker pittig houdt. Eet deze saus met klassieke tortillachips, knapperig pitabrood of vers Turks brood.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021