Excite

Groente stomen: snel en gezond

Groente stomen is een van de vele bereidingswijzen voor groenten. In de Aziatische keuken wordt het al veel gedaan. Eigenlijk is het al een eeuwenoude traditie. Het is een hele gezonde en eenvoudige manier voor de bereiding van groenten. Wat zijn de voordelen van groente stomen? Wat heb je nodig? En hoe bereid je de lekkerste gestoomde groente?

Lekker stomen

Groente stomen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het is zeer eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een (elektrische) stoompan of een bamboe stoommandje. Deze mandjes worden vaak gebruikt voor het serveren van dim sum in de Aziatische restaurants.

Stomend lijnen

Wat is er zo gezond aan stomen? Bij het stomen blijven zoveel mogelijk vitamines en mineralen in de groenten. Met andere woorden, je krijgt meer voedingsstoffen binnen als je gestoomde groente eet. Bij stomen komen geen extra vetten aan te pas. De voeding blijft erg mager en is dus ideaal als je aan de lijn bent.

Stoomtijd

Hoe lang groente moet stomen is verschillend per groentesoort. De stoomtijd van groente ligt tussen de 5 en 25 minuten. Champignons zijn het snelste klaar, na vijf minuten stomen kan je deze al eten. Gestoomde champignons bevatten weinig calorieën maar hebben toch nog de heerlijke champignonsmaak. Groenten als asperges, courgettes en peultjes stomen weer iets langer, ongeveer 15 minuten. Maïs, andijvie en aardappels moeten het langste stomen, namelijk 25 minuten.

Op smaak brengen van gestoomde groente

De groente kan je het beste na het stomen op smaak brengen. Met zout, peper, boter, olie of citroensap krijgt de groente meer smaak. Voeg deze pas na het stomen toe. Als je deze voor het stomen toevoegt, kan het zijn dat veel verloren gaat tijdens het stomen. Doe niet te veel boter of olie bij de groente. Natuurlijk gaan hierbij niet de vitamines en mineralen verloren, maar de extra vetten zijn niet bevorderlijk als je op dieet bent.

Groente stomen: snel en gezond

Groente stomen komt steeds meer voor in de westerse keuken. Dat het snel gebeurt, is natuurlijk helemaal ideaal. En het is ook nog gezond. Door het behoud van vitamines en mineralen heeft de groente ook nog een heerlijke smaak. Daarnaast heb je ook niet veel spullen nodig om te stomen. Enkel een stoompan of een bamboe stoommandje.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021