Excite

Griekse moussaka

Wil je eens iets ander proberen dan je simpele lasagne? Kies dan voor echte Griekse moussaka. Het recept om deze Griekse overschotel te maken, lees je hier.

Ingrediënten

  • 1 kg aubergines, in plakken gesneden
  • zout
  • peper
  • 50 gram bloem om te paneren
  • 3 dl olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
  • 450 gram mager lams- of half-om-halfgehakt
  • 400 gram tomaten uit blik, uitgelekt
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels oregano
  • 1 snufje kaneel
  • 15 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 3 dl melk
  • snufje nootmuskaat
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt

Bereidingswijze

Leg de plakken aubergine in een vergiet en besprenkel deze met een snufje zout. Laat de aubergine vervolgens in ongeveer 30 minuten uitlekken. Spoel ze goed af, laat ze dan weer uitlekken en en drogen op een stuk keukenpapier. Wanneer de aubergine goed droog is, bedek ze dan met een laagje bloem. Doe dit door wat bloem in een zak te doen en ook de aubergineplakken. Schud de zak en voila, je aubergine is gelijkmatig bedekt met bloem.

Verhit ongeveer 5 eetlepels olie in een pan voeg op een matig vuur de aubergineplakken toe. Wanneer de aubergine licht gebakken is, schuif je ze naar een zijde in de pan. Doe nog wat olie in de pan en bak dan de uien lichtbruin. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak het geheel bruin. De tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden, de kaneel, zout en peper kunnen dan worden toegevoegd. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 tot 25 minuten sudderen tot bijna al het vocht verdwenen is.

Om de saus te maken, smelt je de boter, roer de bloem erdoor en schenk er al roerende de melk bij. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat het geheel zo'n 2 minuten pruttelen. Laat daarna de saus wat afkoelen en voeg dan de losgeklopte eieren toe.

Het is nu tijd om de moussaka op te bouwen. Leg eerst ongeveer een derde van de aubergine op de bodem van een ondiepe, ovenschaal. Bedek deze met de helft van de saus. Leg er dan weer een laag aubergines op en bedek deze met de rest van de saus. Eindig met een laag aubergine. Schenk de bechamelsaus over het geheel en bestrooi de moussaka met kaas. Laat ten slotte de moussaka in circa 40 minuten garen in een op 190 graden voorverwarmde oven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017