Excite

Lekker glutenvrij koken

Glutenvrij koken kan een opgave zijn. In heel veel dingen zitten gluten. Dat in brood gluten zitten, is logisch. Als je een glutenallergie hebt, kun je bijvoorbeeld ook geen pizza eten. Vaak is de bodem gemaakt van tarwe.

Gluten

Gluten is een groep eiwitten die worden aangetroffen in het endosperm van alle granen. Gluten worden namelijk aangetroffen in alle soorten tarwe, rogge, gerst, spelt, maïs, haver en teff. Ook de producten die ervan gemaakt worden, bevatten gluten. Dierlijke producten bevatten geen gluten.

Een glutenintolerantie heet ook wel coeliakie. De mensen die dit hebben, mogen geen gluten binnenkrijgen. Ze krijgen er buikpijn van. Op de lange termijn kan het leiden tot darmkanker.

Glutenvrij koken

Glutenvrij koken is vaak lastig. Kant-en-klaarmaaltijden kun je niet nemen, want hier zitten vaak gluten in. Ook pakjes om een saus te maken, zijn vaak uitgesloten.

Wil je toch een zakje, dan moet je op de inhoud letten en de tekens die aangeven dat er gluten in zitten.

Kookboeken

Gelukkig zijn er kookboeken om lekker glutenvrij te koken. Bijvoorbeeld het boek Heerlijk glutenvrij bakken van Ph. Vickery. In dit boek staan brood, gebak en desserts.

Het glutenvrij kookboek voor coeliakiepatienten van M. Berridale-Johnson is ook een boek met nuttige informatie en tips over coeliakie. Daarnaast staan er verschillende gerechten in om zelf te bereiden.

Glutenvrije sites

Op het internet heb je websites met gerechten zonder gluten. Vaak zijn die gestart omdat de webmaster zelf te maken heeft met glutenintolerantie. Glutenvrijkookhoekje.nl en happyglutenfree.nl zijn twee Nederlandse sites met recepten.

Bij het glutenvrij kookhoekje staan meer dan 450 recepten. Je kunt bijvoorbeeld de gebraden kip met een kipvulling van salie en appel eens maken.

Kookcursus

Je kunt ook kiezen om een kookcursus te volgen. Neem dan wel een cursus waar glutenvrij gekookt wordt of waar de recepten zo aangepast kunnen worden dat de gluten kunnen worden weggelaten

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021