Excite

Glutenvrij brood bakken: een recept voor boekweitbrood

Er zijn heel veel mixen om glutenvrij brood te bakken, bijvoorbeeld Doves Farm meel of Mixwell. Het is altijd belangrijk om goed naar de inhoud te kijken.

Je kunt echter ook zelf brood maken zonder mix. In dit artikel een recept voor een glutenvrij boekweitbrood.

Boekweitbrood

Ingrediënten

  • 25 gram verse gist of 1 1/4 zakje gedroogde gist
  • 3 dl lauw water
  • 2 el suiker
  • 400 gram boekweitmeel
  • 3 tl zout
  • 2 tl xanthaangomextra

Benodigdheden

  • oven
  • ingevette broodvorm of bakplaat

Bereidingswijze

Neem 5 eetlepels water en los hier de gist en suiker in op. Meng het boekweitmeel, het zout en het xanthaangomextra. Maak dan een kuiltje in het midden ervan.

Giet de gistoplossing in het kuiltje en voeg hier wat meel bij. Zorg dat dit beetje bij beetje gaat. Dan voeg je de rest van het water toe. Meng dit met het meel. Het werkblad bestuif je met wat boekweitmeel.

Het deeg kneed je op het werkblad 10 minuten goed door. Dek het dan af met een vochtige doek en laat het een halfuur rijzen op een warme en schone plek.

Wanneer het deeg een halfuur heeft liggen rijzen, kneed het dan opnieuw goed door. Je vormt het brood en dan gaat het brood op een ingevette bakplaat of een ingevette broodvorm.

Dan leg je het opnieuw weg onder de vochtige doek. Laat het dit keer 45 minuten rijzen.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C. Bak het brood in 50 minuten in het midden van de oven. Bestrijk het na 50 minuten met water en bak het dan nog 5 minuten.

Laat het brood afkoelen en smullen maar! Eet smakelijk!

De oven of de broodbakmachine?

Je kunt ook kiezen om een broodbakmachine te kopen. Vooral als je veel bakt kan dit een uitkomst zijn. Het kan je werk schelen en tijd.

Bij mixen moet je dan goed opletten of het erin kan. Een zelfgemaakt deeg zoals bovenstaande kan er altijd in. Natuurlijk wordt de bereidingstijd dan anders. Hier is uitgegaan van een oven en niet van een broodbakmachine.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021