Excite

Wat verstaat men onder gezond voedsel?

Er zijn een belangrijk aantal landgenoten die aankomen van het drinken van een glas water. Hebben voedingsspecialisten het over gezond voedsel en een gezonde voeding, dan spreken ze van een evenwichtige en gevarieerde voeding. Maar wat verstaat men onder gezond voedsel?

Gezond én vers

Om je gezondheid op peil te houden, eet je uitsluitend vers en afwisselend. Gezond voedsel is van levensbelang voor al je lichaamsfunctie. Gezond voedsel is dagvers en bestaat uit groenten en fruit, mager vlees, vis en zuivelproducten. Beperk ook zoveel mogelijk rood vlees en vette voedingsmiddelen.

Stevig ontbijt

Bij een gezonde voeding staat een voedzaam ontbijt centraal. Dat kan je realiseren via een zeven granenmix en/of havermoutvlokken. Dan weet je wat je eet, en het is goedkoop ook. Bij een gezond ontbijt hoort fruit en zuivel zoals magere yoghurt en kaas. En vergeet je kakelvers eitje niet voor een goed humeur.

Verzadigde vetten taboe

Onverzadigde vetten zoals omega 3-6-9 heb je dagelijks nodig om je gezondheid en lichamelijke conditie op peil te houden. Verzadigde vetten horen niet thuis in het lijstje van gezond voedsel. Eet met mate rood en vet vlees, vette kaassoorten en vette zuivelproducten. Kies voor kip en kalkoen, eet meer vis zelfs vette vissoorten als paling, zalm, makreel, haring en sardines die bevatten immers hoge concentraties aan onverzadigde en dus goede vetten. Noten zijn ook belangrijke leveranciers van deze gezonde vetten. Gefrituurde en gebakken tussendoortjes zoveel mogelijk vermijden. Vervang saus door kruiden. Kies in de mate van het mogelijke voor light producten, maar wees voorzichtig met kunstmatige zoetstoffen. Gezond voedsel betekent ook gezond drinken. Geef de voorkeur aan (kruiden)thee en... water!

 

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021