Excite

Gespot! De kruidenmix za'atar

Nieuw in de supermarkt is de kruidenmix za'atar. Liefhebbers van kruidenmixen uit het Midden Oosten zullen za'atar al langer kennen uit de kruidenwinkels, want het is een kruidenmengsel dat gemakkelijk toe te voegen is aan allerlei gerechten die hun oorsprong kennen rond de Middellandse Zee. Bovendien is de mix ideaal te gebruiken als smeersel op een broodje bij de maaltijd.

Wat is za'atar?

Za'atar heeft eigenlijk twee betekenissen. Zo is het in de eerste plaats een soort wilde oregano, dat onder meer in Israël en Jordanië veel voorkomt als wildgroeiend onkruid. Het heeft zowel smaken van klassieke oregano in zich als tijm. Als je za'atar droogt en mengt met fijngemalen sumac, een soort zure besjes, sesamzaad en een snuf zout, dan krijg je de kruidenmix met dezelfde naam.

Za'atar gebruiken

Za'atar kun je gebruiken in de meeste vleesgerechten en stoofpotten uit het Midden Oosten. Zo kun je er vlees in marineren door de mix aan te lengen met een olijfolie (gebruik hiervoor van geen extra vierge). In landen rondom de Middellandse Zee zul je za'atar het meest tegenkomen in combinatie met pita en platbrood. Bestrijk een pita met olijfolie en bestrooi met za'atar. Leg het brood even onder de gril tot zich een mooi korstje vormt. Je kunt de za'atar ook mixen met wat goede olijfolie en gebruiken als dip bij Turks brood, of strooi het over wat humus als smaakmaker.

Za'atar kopen

Bij de meeste winkels die zich specialiseren op producten uit het Midden Oosten kun je za'atar kopen uit het vaste assortiment. Ook op de markt kun je bij specerijenkraampjes vragen om de kruidenmix. Sterrenchef Johnny Boer heeft za'atar opgenomen in zijn eigen kruidenlijn ‘Original Spices by Johnny Boer’. Deze is te koop bij de Albert Heijn en bij de betere kookwinkels voor zo’n 3,50 euro.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021