Excite

Hoe kun je eten bewaren en opwarmen?

Het gebeurt weleens dat je teveel van een gerecht maakt en tot de vaststelling komt dat niet alles is opgegeten. Veel mensen lopen rechtstreeks met de restjes naar de afvalbak en gooien het gelijk weg. Als je geldt wilt besparen of minder wilt koken, is het verstandiger om de restjes gewoon te bewaren. Maar hoe doe je dat, en hoe kun je eten weer opwarmen?

Eten bewaren

Voordat je warme etenswaren bewaart, is het van essentieel belang om ze eerst goed af te laten koelen. Dit kun je gewoon op het aanrecht in de desbetreffende pan, bord, ovenschaal of bakvorm doen. Heb je haast? Dan kun je de restjes in een schone pan af laten koelen in een bak met ijskoud water. Dek het vervolgens af en bewaar de pan nadat het is afgekoeld in de koelkast. Restjes kun je niet langer dan 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren, anders zal het bederven. Weet je zeker dat je de kliekjes niet binnen die tijd opeet? Vries het dan gelijk nadat het is afgekoeld in en schrijf de datum op het bakje.

Eten opwarmen

Etenswaren van de vorige dag(en) kun je opwarmen in de magnetron, oven of op het fornuis. Het is zeer belangrijk om de kliekjes door en door te verwarmen, voordat je ze opdient. Bacteriën kun je doden door ze voor een paar minuten te verwarmen op een temperatuur van minstens 70 graden. Dit geldt voor zowel de magnetron als de fornuis of oven.

Stoofvlees, rijst, pasta en gekookte groenten kun je prima in de magnetron verwarmen. Maar alles wat knapperig hoort te blijven, zoals quiche, kip, geroosterde groente en hartige taarten kun je beter in de oven opwarmen, zodat de structuur niet slap wordt.

Eten is om op te eten

Eten is om op te eten, denk dus voordat je rechtstreeks naar de vuilnisemmer loopt of je de etenswaren gewoon niet de volgende dag kunt nuttigen. Het bewaren van eten en opwarmen is binnen no time gedaan en met deze methodes kun je zowel geld besparen als een dagje niet koken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021