Excite

Eten in de koelkast? Deze producten bewaar je beter niet koel

Het lijkt soms verstandig om vanwege de houdbaarheid al het eten in de koelkast te bewaren, maar niets is minder waar. Om kwaliteit en smaak te behouden moet je bepaalde voedingsmiddelen juist niet koel bewaren, maar op kamertemperatuur. In dit artikel lees je welke voeding het meest op de verkeerde temperatuur wordt bewaard.

Tomaten in de koelkast

Tomaten in de koelkast bewaren is de manier om deze vrucht van zijn smaak te ontdoen. Onrijpe tomaten kunnen normaal gesproken in de fruitschaal laten rijpen, liefst in de zon. De vruchten worden zo erg zoet en vol van smaak. Wanneer je tomaten in de koelkast bewaart verliezen ze met het uur hun smaak, totdat ze waterig en melig zijn. In de koelkast nemen de tomaten verder smaken op van omliggende producten, waardoor de smaak van tomaat zich niet verder kan ontwikkelen.

Koffie

Koffie is net als tomaat een voedingsmiddel dat snel de smaak van omliggende producten opneemt. Dat komt omdat koffie een zeer poreuze structuur heeft. Een koelkast zit vaak vol met allerlei geurtjes die in de koffie trekken. Daardoor verliest koffie veel smaak, waardoor je een slap kopje koffie zet. Koffie vacuüm bewaren in de diepvries, of los in een afsluitbare koffiepot zijn betere manieren.

Olie

Olie is niet geschikt om in de koelkast bewaren. Olie wordt troebel, hard en boterachtig, en smaken van complexe oliën zijn niet langer gelijk verdeeld. Omdat ook zonlicht je olie kan beschadigen, is het goed om ze op een donkere plek te bewaren op kamertemperatuur of iets eronder. Bijvoorbeeld in de voorraadkast.

Verse kruiden

Verse kruiden kunnen in de groentela snel slap en smakeloos worden. Het is daarom beter om ze in een klein vaasje water vers te houden. Zet ze niet in de volle zon, zo blijven ze zeker nog een paar dagen goed. Wil je ze langer bewaren? Blancheer de blaadjes kort en vries ze in, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021