Excite

Het Dukan dieet is niet zo gezond als het lijkt

Zwaarlijvigheid treft steeds meer de jongere generaties. Diëten is voor vele kinderen, jongeren en volwassenen dan ook een dagelijkse realiteit. Het Dukan dieet groeide in korte tijd uit tot een ware hype. Wereldsterren als Jennifer Lopez en Gisèle Bundchen zijn schitterende uithangborden. Wat zijn de principes van dit dieet en is het echt wel zo gezond als men je wil doen geloven?

De aanvalsfase: spectaculair gewichtsverlies

Het dukan dieet is gebaseerd op het eten van hoofdzakelijk proteïnerijk voedsel. In de eerste van de in totaal vier fasen zijn enkel dierlijke eiwitten en magere zuivelproducten toegestaan. Tijden deze aanvalsfase die maximum tien dagen duurt, eet je uitsluitend vis, schaaldieren, kalfsvlees, kipfilet en eieren. Door dit rijk proteïne-dieet, ga je razendsnel vet verbranden. Deze makkelijke manier van afvallen leidt op korte tijd dan ook vaak tot spectaculair gewichtsverlies. Drie liter water drinken per dag is een bijkomende must.

Meer afwisseling

Vervolgens komt de cruisefase. Die duurt tot wanneer je jouw meest ideale gewicht hebt bereikt. De ene dag eet je groenten, gecombineerd met voeding bestaande uit vetten van dierlijke oorsprong. De andere dag staan uitsluitend dierlijke eiwitten op het menu. Afwisseling tussen beide staat centraal in deze fase.

Streefgewicht behouden

In de consolidatie- en stabilisatiefase is het de bedoeling je meest ideaal gewicht te behouden. In deze fase is voeding, rijk aan koolhydraten, toegestaan. Per kilo verloren lichaamsgewicht duurt deze fase 20 dagen. In de vierde en laatste fase mag je opnieuw alles eten, afgewisseld met wekelijks een dag dierlijke eiwitten en zuivelproducten uit fase één.

Dukan dieet gevaarlijk voor de nieren

Voedingsdeskundigen waarschuwen voor de gevaren van het Dukan dieet, dat op langere termijn belastend is voor je nieren. Het jojo-effect is zoals bij vele diëten nooit veraf. Bij het stipt volgen van het Dukan dieet geraak je bovendien snel uitgeput gezien het dieet je opzadelt met een tekort aan vitaminen en mineralen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021