Excite

Zijn druiven gezond?

Druiven zijn afkomstig van de wijnstokfamilie en groeien als bes aan een druivenboom. Ook worden druiven gekweekt aan wijnstokken. Je kan er inderdaad wijn van maken (waardoor de druif al heel wat minder gezond wordt), maar druiven worden ook gebruikt om zo, uit de hand, te consumeren. Over deze laatste vorm van druivenconsumptie gaat dit artikel.

Voedingswaarde van de druif

Druiven zijn gezond, dat staat buiten kijf. Om te beginnen bevatten ze veel druivensuiker, dat op een gezonde manier zorgt voor een snelle energieboost. Daarnaast zijn druiven goed voor het hart en voor de bloedvaten. In druiven zitten namelijk polyfenolen, die werkzaam zijn als antioxidant. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, die ziektes veroorzaken zoals kanker, diabetes en vroegtijdige veroudering.

Vitamines in druiven

De meest bekende 'goed voor de gezondheid'-ingrediënten zijn toch wel vitamines. Hoe weinig belang je verder ook aan je gezondheid hecht, iedereen heeft weleens gehoord van het belang van vitamines. Ook druiven bevatten er heel wat, namelijk:

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B4
  • Vitamine B5
  • Vitamine B6
  • Vitamine B8
  • Vitamine B9
  • Vitamine C
  • Vitamine K

De vitamines uit de B-groep spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van energie en de afbraak van suikers en eiwitten. Ook is deze vitaminegroep belangrijk voor de conditie van huid, haar, spieren en spijsvertering. Aangezien de mens zelf geen vitamine B kan aanmaken, moeten wij deze vitamines uit ons voedsel halen.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de botstofwisseling. In tegenstelling tot vitamine B, wordt vitamine K ook in ons lichaam aangemaakt. Dit gebeurt in de dikke darm. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot bloedingen en vertraagde bloedstolling.

Ook vitamine C wordt niet aangemaakt in ons lichaam, dus inname van buitenaf is noodzakelijk. Vitamine C is een van de meest bekende vitamines, vanwege zijn goede invloed op onze weerstand.

De druif in cijfers

Per 500 gram druiven, krijg je het volgende naar binnen:

  • 3 gram eiwit
  • 1 gram vet
  • 75 gram koolhydraten
  • 90 mg calcium
  • 100 mg fosfor
  • 1 gram kalium
  • 46 gram magnesium
  • 265 calorieën


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017