Excite

De juiste wijn voor jouw gerecht!

Natuurlijk kun je bij je maaltijd gewoon een willekeurig flesje wijn opentrekken, maar wist je dat je veel meer plezier van je wijn kunt hebben als je de juiste wijn drinkt bij je maaltijd? Sterker nog: als je de verkeerde wijn bij je maaltijd drinkt, dan kan dit zelfs een behoorlijk negatief effect hebben!

Bij het maken van je keuze voor een bepaalde wijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de wijn de smaak van je gerecht aanvult en niet afbreekt. Zo drink je bijvoorbeeld geen sterke wijn bij een subtiel gerecht, omdat dan de relatief lichte smaak van het gerecht helemaal wordt onderdrukt. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde: bij sterke gerechten maakt een krachtige wijn veel meer indruk dan een frisse, fruitige wijn!

Als je echt geen idee hebt welke wijn je bij welk gerecht drinkt, dan kun je je als eerste houden aan de vuistregel: ‘Rood bij vlees, wit bij vis’. Oftewel; bij vleesgerechten drink je rode wijn en bij visgerechten kies je voor witte wijn. Let er daarnaast op dat je de wijn goed afstemt op de kenmerken van de maaltijd. Zoals gezegd kun je bij een stevige, krachtige maaltijd ook beter een wat sterkere wijn drinken, terwijl je een relatief licht pastagerecht weer prima kunt combineren met een witte wijn.

Tot slot; ook het type wijn kan verschillen. Zo heb je heel eenvoudige wijnen en heel complexe wijnen. Deze serveer je dan ook bij de respectievelijk eenvoudige en complexe gerechten! Serveer je ook voorgerechten? Kijk dan of je wel dezelfde wijn kunt serveren, of dat je voor je voorgerecht beter een iets ander soort kunt kiezen! Dessertwijnen, tot slot, zijn altijd zoet.

Afbeelding: Flickr account kspoddar

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2017