Excite

De it-groente van 2014: koolrabi

Het lijkt wel of groenten steeds populairder worden. Na een opleving van de vergeten groenten een paar jaar geleden, zagen we in 2013 een onverwachte populariteit van allerlei soorten kool. Zo werd boerenkool een ware hype in Amerika. In smoothies, soepen en bij toprestaurants dook 'onze' bekendste wintergroente ineens op. Trendwatchers beraden zich aan het begin van 2014 op een nieuwe it-groente. De voorspelling is nu dat koolrabi een trend gaat worden in het nieuwe jaar.

Knapperig witte knol

Koolrabi is in ieder geval een groente met een bijzonder uiterlijk. De lichtgroene knol met harde schil en tentakels met bladeren lijkt volgens sommigen meer op een buitenaards wezen dan op een groente. Maar eenmaal ontdaan van de harde schil blijft er een knapperige, bijna witte knol over met een radijs-achtige structuur. Zowel de knol als de bladeren kun je eten. Zorg wel dat het blad niet slap is, en dat de koolrabi zelf hard aanvoelt. Een goede koolrabi heeft een doorsnee van ongeveer zeven centimeter, zeker niet groter.

Oorsprong koolrabi

Waarschijnlijk ligt de oorsprong van de koolrabi in Noord-Europa, maar op dit moment is de groente vooral populair in Duitsland en landen in de Himalaya. In Nederland is de koolrabi inmiddels gesignaleerd bij gewone supermarkten zoals de Albert Heijn, zodat je lekker kunt experimenteren met de it-groente van 2014.

Met koolrabi koken

De koolrabi is ontzettend veelzijdig. Zo kun je de groente rauw eten, maar ook gestoofd of gekookt. Enkele voorbeeld om met koolrabi te koken:

  • - Geraspt of in fijne reepjes gesneden door een salade, zoals een waldorfsalade;
  • - In zijn geheel zo'n 20 minuten koken, uithollen en vullen met rijst of gehakt;
  • - In reepjes met andere rauwe groenten en een dip als hapje;
  • - In blokjes gekookt in soep;
  • - Als groente bijgerecht met blokjes winterwortel en een beetje dille;
  • - Dun gesneden en ingelegd in zuur of kruidenolie. Lekker met brood en yoghurt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021