Excite

Lekker ontbijten met de croissant

De croissant is al jaren populair als ontbijt. Tegenwoordig kun je croissants in allerlei vormen en maten krijgen. Voorverpakt en voorgegaard, maar zelfs uit blik waarbij je het deeg nog zelf moet rollen en in de oven moet doen. Wil je toch echt een authentieke croissant proeven? Dan moet je deze zelf maken.

Croissant rollen

Als traditioneel ontbijt afkomstig uit Frankrijk is de croissant al jaren ongekend populair. Het knapperige deeg en de luchtige kenmerken van de croissant maken het broodje geliefd door iedereen. Omdat het maken van een croissant nogal wat tijd en techniek vereist, halen de meeste mensen het gewoon bij de bakker. Vooral tijdens de vakantie in Frankrijk is het gewoonte om 's ochtends al vroeg bij de warme bakker langs te gaan voor een versgebakken croissant.

Croissantdeeg rollen

Bij het maken van een croissant is het rollen van het deeg en het weer plat maken het belangrijkste geheim voor het luchtig maken van het broodje. Daarbij moet er op worden gelet dat de boter niet in het deeg gaat zitten, anders kan het niet rijzen. Het deeg wordt in de vorm van een halve maan gerold en tijdens het bakken rijst het omhoog tot de welbekende croissant. De basisingrediënten voor de croissant zijn bloem, gist, water, boter en suiker. Je kunt met een ei de buitenkant van het deeg bestrijken voor de kenmerkende goudbruine kleur.

Gevulde croissant

Om wat variatie aan te brengen, kun je tijdens het rollen het deeg vullen met andere lekkere etenswaren, zoals chocoladepasta of echte gesmolten chocolade voor de culinaire fijnproevers, of kaas en ham.

Voorbereiding

Omdat het voorbereiden van het deeg het meeste tijd kost, kun je dit gerust een dag van tevoren maken. Dan heb je de dag erna alleen nog maar even tijd nodig om het deeg te rollen en af te bakken. De croissant is natuurlijk het lekkerst wanneer hij rechtstreeks uit de oven komt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021