Excite

Een crash dieet veroorzaakt vooral psychische problemen

Een crash dieet belooft je spectaculaire resultaten en spreekt daarom veel mensen aan die snel gewicht willen verliezen. Hoewel je veel gewicht kan verliezen in erg korte tijd, loont het ook eens te kijken naar de gevolgen op langere termijn.

Lichaam gaat in verdediging

Bij een crash dieet gaat je lichaam in verdediging tegen het spectaculaire gewichtsverlies dat ermee gepaard gaat. Diverse processen in je lichaam worden opgestart, anderen afgeremd. Wat je ook eet of welke voeding je plots links laat liggen: je lichaam reageert altijd op dezelfde manier.

Lichaam spreekt vetvoorraad aan

Je vetreserves zitten opgeslagen in vetcellen en worden aangesproken op het ogenblik dat je lichaam met een vettekort wordt geconfronteerd. Is je calorie-inname extreem laag, dan spreekt je lichaam de vetreserves aan en gaan de vetcellen verkleinen.

Extra leptine veroorzaakt jojo effect

Door het vlugge gewichtsverlies krijgen je vetcellen geen kans om te krimpen en wordt een extra hoeveelheid van het hormoon leptine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer gaat eten en je hongergevoel opnieuw verdwijnt. Je vetcellen nemen op dat moment weer in omvang toe. Op die manier ontstaat het overbekende jojo effect.

Hersenen zijn onze regulator

Je hersenen zijn de regulator van je lichaam. Precies zoals je vetcellen, verzetten ze zich tegen het gewichtsverlies. Dankzij de extra hormonen zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Hoe groter je gewichtsverlies, hoe sterker het hongergevoel speelt en dat maakt afvallen zo moeilijk.

Crash dieet veroorzaakt depressie

Naast de fysieke gevolgen zoals het welbekende jojo-effect, heeft een crash dieet vooral psychologische gevolgen. Je wordt depressief, kampt met energietekort, een gebrek aan concentratievermogen en ook je zin in seks verdwijnt. Recent wetenschappelijk onderzoek bracht aan het licht dat je gemiddeld vier jaar na je crash dieet weer op je oorspronkelijk gewicht zit en dat is op zijn beurt weer oorzaak van bijkomende psychische problemen. Beter is dus voor een evenwichtig dieet te gaan met een langere termijn visie om zowel je lichaam als je geest in een positieve balans te houden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021