Excite

Couscous: snel en makkelijk

Couscous is een typisch Noord-Afrikaans gerecht, maar het wordt inmiddels over de hele wereld gegeten. Het is de naam voor zowel de kleine graankorrels die als rijst of aardappels worden gegeten, als voor het hele gerecht couscous dat vaak bestaat uit verschillende groenten en vlees, gecombineerd met de couscous korrels.

Couscous gezond?

Couscous wordt traditioneel gemaakt van durumtarwe, waar ook sommige soorten pasta van gemaakt zijn. Het durummeel wordt met een klein beetje water en zout tot korreltjes gewreven. De korrels gaan dan door een zeef, zodat ze allemaal even groot zijn: tussen de één en drie millimeter. Couscous is een gezonde manier van graan eten. Het bevat veel vezels en belangrijke vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Per persoon wordt gemiddeld dagelijks 75 gram ongekookte couscous aanbevolen. Couscous is een graanproduct en is daarom niet geschikt voor mensen met een glutenallergie.

Couscous koken

De makkelijkste en snelste manier om couscous te bereiden is de couscous in een schaal te doen en er een beetje olie en heet water op te gieten tot de korreltjes net onder staan. Voeg eventueel wat zout toe. De traditionele couscous wordt gemaakt door middel van een couscouspan, waarbij de couscous en de groenten van de schotel worden gestoomd. Helaas is deze methode heel tijdrovend, maar komt wel de smaak ten goede. Couscous kan ook worden bereid als een zoet gerecht, door in plaats van water melk te gebruiken. Een lekkere couscous salade maak je door de couscous een paar uur te weken in een mengsel van azijn, water en olijfolie. Je kunt het op smaak brengen met allerlei lekkere groente en kruiden.

Couscous maken

Couscous is een gerecht dat bestaat uit verschillende groente- en vleessoorten op smaak gebracht met bijvoorbeeld harissa en ras el hanout. Dit zijn Noord-Afrikaanse kruiden voor couscous en andere gerechten. De groente kan gestoomd worden of in een tajine klaargemaakt. Traditioneel wordt vlees met couscous gemaakt van kip en soms een stoofpot van rundvlees. Couscous met vis is traditioneel in Libië.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021