Excite

Alles over courgette

Courgette is een groente die in bijna elk gerecht gebruikt kan worden, je kunt de courgette vullen, frituren, de bloemen zijn eetbaar en je kunt er zelfs een verjaardagstaart van maken. Courgettes komen voor in veel verschillende vormen en kleuren. Daardoor wordt de courgette ook wel decoratief gebruikt, zoals in bloemstukken of in de fruitschaal.

Courgette bereiden

Courgette is perfect om te gebruiken in allerlei stoofpotten omdat het vruchtvlees makkelijk smaak aanneemt van kruiden en bouillons. Het is een ideale groente om in blokjes door de pasta te doen of in reepjes in roerbakgerechten. Courgette inmaken in een mengsel van azijn en kruiden wordt ook nog steeds veel gedaan. Als tafelzuur doet deze groente het erg goed. Als ovengerecht gevulde courgettes een mooie bereiding. Snijdt de courgette in de lengte doormidden en schraap het zachte gedeelte van het vruchtvlees eruit. Maak een mengsel van bijvoorbeeld gebakken gehakt en een teentje knoflook, verschillende tomaatjes en geitenkaas of iets anders waar je van houdt, en je kunt de courgettes vullen in een handomdraai. Courgette grillen kan in de oven op de grillstand. Met een laagje kaas kun je de courgette gratineren.

Courgettebloemen eten

In Nederland zijn we bekend met courgettes tussen de twintig en dertig centimeter, maar in Frankrijk en Italië worden ze veel eerder geoogst. De courgettebloemen zijn namelijk een echte delicatesse in deze landen. Je kunt de bloemen vullen met een mengsel van (room)kaas en kruiden. Knip de stamper eruit voordat je ze vult. Vouw ze voorzichtig dicht en dip ze in een losgeklopt eitje en vervolgens in een schaaltje meel. Bak de bloemen gaar in een beetje olie in een koekenpan. Courgettebloemen frituren kan ook: gebruik hiervoor een beignetbeslagje van bier of bruisend water.

Courgette kweken

Zelf courgette kweken is een dankbare hobby. Courgettes zaai je vanaf april binnenshuis, verpoot ze op tijd naar een pot. De plantjes kunnen vanaf juni de volle grond in, als de periode van nachtvorst ruim voorbij is. Reken zeker op één vierkante meter per plant. De courgetteplanten groeien enorm snel en leveren per plant een behoorlijk aantal courgettes op. Alleen voor liefhebbers dus!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021