Excite

Variëren met de traditionele cheesecake

Na muffins en cupcakes en andere zoete desserts is nu de cheesecake weer helemaal terug van weggeweest. Behalve als toetje na het eten doet de cheesecake het ook goed bij de koffie of zelfs als verjaardagstaart. Een cheesecake bakken kost even wat tijd, maar het resultaat is altijd een succes.

Nederlandse cheesecake

Cheesecakes maken een belangrijk deel uit van de patisserie in Noord-Amerika en Engeland. In Nederland en België kennen we een variatie op cheesecake als een kwarktaart. Het bestaat uit een harde bodem van bijvoorbeeld koekkruimels met daarbovenop een heerlijke laag kwark mix met suiker en soms fruit. Er zijn veel variaties op de kwarktaart, bijvoorbeeld door verschillend seizoensfruit- of jam te gebruiken. Ook kun je de kwark vervangen door bijvoorbeeld Mon Chou, of de Italiaanse verse kazen mascarpone of ricotta.

Cheesecake bakken?

Er bestaan twee soorten cheesecakes. Afhankelijk van waar op de wereld de cheesecake wordt gemaakt, wordt hij gebakken of in de koelkast opgestijfd. In Noord-Amerika ligt de basis van de gebakken cheesecake. De Amerikaanse cheesecake of New York Cheesecake is hier het bekendste voorbeeld van.

Geheim van de New York cheesecake

Het belangrijkste van een goede New York cheesecake is dat er voor een deel zure room wordt gebruikt. Hierdoor krijgt de taart die fris-romige smaak. De taart wordt ook twee keer gebakken. De eerste keer in een waterbad: hierbij doe je de cheesecake in een braadslee met kokend water in de oven. De tweede bakronde is zonder het waterbad. De baktijd is dan ook veel korter. Het waterbad is een van de best bewaarde geheimen van een goede cheesecake.

Cheesecake zonder bakken

Als je geen oven hebt, of je durft het niet aan om een waterbad te gebruiken, dan kun je een cheesecake maken zonder bakken. Voor de bodem gebruik je een mengsel van koekkruimels, suiker en boter dat je in een springvorm aandrukt. Gebruik voor de cheesecake laag een mengsel van opgeklopte slagroom met een roomkaas zoals Mon Chou of Philadelphia. Breng op smaak met suiker of een lekkere jam naar keuze en laat de taart in de koelkast opstijven. Je kunt je cheesecake afmaken met een laagje vers fruit, zoals verse frambozen of kersen uit blik.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021