Excite

Lekker: een brood bakken in de oven

Zelf een brood bakken in de oven is niet alleen weggelegd voor de echte bakkers onder ons. Met dit recept en een beetje aandacht lukt het jou ook!

Wat heb je nodig?

Om het een beetje gezond te houden, geven we je het recept voor een volkorenbrood. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je het recept natuurlijk ook op je eigen manier aanpassen. Om een volkoren brood te bakken in de oven heb je het volgende nodig:

- 500 gram volkorenmeel

- 10 gram fijn zeezout

- 350 ml water (lauw, moet ongeveer 22 graden zijn)

- 10 gram verse gist

- Een paar lepels olijfolie

- Een beetje bloem

Zo ga je te werk

Controleer of je alle ingrediënten hebt. Kijk hierbij ook naar kwaliteit. Alleen kwaliteitsingrediënten leveren een lekker brood op. Die zijn soms wat duurder, maar nog steeds goedkoper dan steeds vers brood kopen bij de bakker. De meeste producten kun je kopen in de biologische winkel, dan weet je ook meteen dat de kwaliteit goed is. Begin met het 'activeren' van de gist door deze in het bakje met lauwwarm water te doen. Roer net zo lang tot het gist in het water is opgelost. Pak een nieuwe mengkom om daarin het meel en het zout te mengen. Zodra dit goed gemengd is, voeg je het toe aan het gistmengsel. Maak een zacht, plakkerig mengsel en laat het vervolgens tien minuten in de kom liggen. Plaats een vochtige theedoek over de kom, zodat het deeg ook goed vochtig blijft.

Kneden en bakken

Als het deeg voldoende 'gerust' heeft, kun je het gaan kneden. Doe dit met twee handen en op veel verschillende manieren. Als je het leuk vindt, kun je hier zelfs hele boeken over lezen. Is het deeg goed gekneden? Maak dan een bol en leg hier weer even een vochtige theedoek overheen. Wacht net zo lang tot de bol ongeveer anderhalf tot twee keer zo groot is geworden. Leg de bol daarna in een voorverwarmde oven en bak deze op 220 graden gedurende ongeveer 15 minuten gaar. Prik er aan het einde van de baktijd een satéprikker in. Als deze er weer schoon uitkomt, is je brood goed.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020