Excite

Recept voor boerenkool: een heerlijke winterse stamppot

De dagen worden korter, het wordt steeds kouder buiten en de schaatsen kunnen uit het vet. Dit kan maar één ding betekenen: het is winter! De winter is natuurlijk het seizoen om stamppot te eten. De groente die zich hier perfect voor leent is boerenkool. Deze typische wintergroente wordt in combinatie met aardappelen, melk, mosterd en rookworst een heerlijke stamppot.

Ingrediënten boerenkoolstamppot (voor 2 personen)

  • 300 gram boerenkool
  • 300 gram aardappelen
  • Een scheutje melk
  • 1½ eetlepel mosterd
  • 1 rookworst

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Breng de aardappelen aan de kook in een pan met een ruime hoeveelheid water en een snufje zout. Laat de aardappelen doorkoken totdat deze gaar zijn. De aardappelen zijn goed gaar wanneer je er met een vork gemakkelijk doorheen kunt prikken.

Doe de boerenkool in een grote pan met een ruime hoeveelheid water. Zet de pan op het vuur en breng de boerenkool aan de kook. Laat de boerenkool ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Let op: de boerenkool is pas goed gaar wanneer deze zacht is. Indien dit nodig is laat je de boerenkool langer dan 20 minuten doorkoken.

Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze op de boerenkool. Wacht hiermee totdat de boerenkool kookt.

Giet de aardappelen en boerenkool af zodra deze gaar zijn. Haal de rookworst van de boerenkool en snijd deze in twee stukken.

Doe de gekookte aardappelen samen met een scheutje melk en de mosterd bij de boerenkool in de pan.

Gebruik een stamper om het geheel fijn te stampen. Indien nodig kun je het geheel met een lepel nog goed door elkaar mengen.

Serveer de boerenkoolstamppot samen met de rookworst.

Eindeloos variëren

Met de wintergroente boerenkool maak je dus heel gemakkelijk en snel een heerlijke winterse stamppot. Je maakt dit gerecht helemaal af door er jus bij te serveren. Variëren kan natuurlijk ook. Wat dacht je van roomkaas en spekjes door de boerenkool of tomaten en uien? Je kunt de stamppot ook serveren met gehakt of kipfilet. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Wees creatief en eet smakelijk!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021