Excite

Biologisch eten: hier begin je

Wil je graag een meer verantwoorde keuzes maken in je voeding en biologisch eten? In het oerwoud van keurmerken en labels kan het lastig zijn om een juiste balans te vinden tussen gemak en verantwoord. Biologische voeding is gelukkig steeds vaker gewoon te verkrijgen in de supermarkt. Als je toch nog twijfelt, zetten wij hier zes producten op een rij die met het oog op je gezondheid eigenlijk biologisch zou moeten kopen.

Pesticiden

Waarom zul je je afvragen. Niet-biologisch eten wordt geproduceerd met het gebruik van pesticiden en chemische bemesting. Het gevolg is dat er, zeker bij bepaalde verse groenten, vaak nog restanten van die chemische middelen aanwezig zijn. Die stoffen hebben in sommige gevallen een negatieve invloed op de gezondheid. Zeker voor zwangere vrouwen en moeders is het belangrijk om daar rekening mee te houden, aangezien kleine hoeveelheden chemische stoffen een grote impact kunnen hebben op de foetus en jonge kinderen die nog borstvoeding krijgen.

Biologisch kopen

Sommige producten bevatten door het productieproces veel meer schadelijke stoffen dan andere niet-biologische voeding. De onderstaande producten kun je daarom het beste biologisch kopen:

  1. 1. Aardappels: Aardappels halen al hun voedingsstoffen uit de grond. Wanneer aardappels dus met chemische middelen wordt bemest, neemt de aardappel ook die stoffen op. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit USDA ontdekte in 81 procent van alle aardappelen nog steeds pesticiden nadat ze geschild en gekookt waren.

  2. 2. Rundvlees: In de vleesindustrie worden koeien vaan gevoed me medicijnen om ze gezond en snel te laten groeien. Gelukkig zijn de groeihormonen in vlees binnen de EU inmiddels verboden, maar alles wat de koe eet, komt uiteindelijk terecht in ons lichaam. Biologisch rundvlees heeft het voordeel dat er natuurlijke middelen worden gezocht om veeziekte tegen te gaan. Een schone stal, een goed dieet en buiten grazen zijn slechts enkele voorbeelden.

  3. 3. Appels: In de schil van een appel zitten de meeste voedingsstoffen én de schil helpt het risico op kanker en hartziekten te verkleinen. Helaas zitten er op de schil vrijwel altijd een mengsel van verschillende pesticiden die je er niet af kunt wassen. Ze zijn immers ontwikkeld om ook na een regenbui te blijven zitten. Een biologische appel is de oplossing.

  4. 4. Aardbeien: Heb je wel eens biologische aardbeien en supermarkt aardbeien met elkaar vergeleken? Dan zul ze zien dat de aardbeien uit de supermarkt er perfect uitzien. Dat komt omdat ze zijn behandeld met een anti-schimmel middel. Dit geeft aardbeien een veel mooier uiterlijk, maar is niet bepaald gezond voor je.

  5. 5. Spinazie: De Amerikaanse USDA vond maar liefst 58 verschillende soorten pesticiden en kunstmesten en spinazie. Het kost bij biologische spinazie vaak extra tijd om alle zand te verwijderen, maar dan heb je wel een gifvrije groente in je salade.

  6. 6. Perziken: Bij de productie van perziken wordt gebruik gemaakt van een antischimmel middel en ‘iprodione’ welke gelinkt worden aan kanker. Perziken nemen veel zuurstof op via de schil, waardoor ook de pesticiden in het vruchtvlees terecht komen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021