Excite

Bimi: de Japanse smaakmaker

Je kent ze vast wel, die mini broccoli groentesoort die bij de betere Aziatische restaurants opduiken op je bord. Het is bimi, een in Japan ontwikkelde kruising tussen broccoli en de Chinese koolsoort kailan. Bimi is ook te vinden onder de namen broccolini en tenderstem, merknamen van deze bijzondere nieuwe groentesoort.

Nieuwe groente

Tegenwoordig zijn we op zoek naar vernieuwing in ons voedsel en vaak grijpen we terug naar de zogenaamde 'vergeten groentes' zoals pastinaak of aardperen. In de voedingsindustrie zijn ze tegenwoordig ook zover, dat men nieuwe soorten groente kan ontwikkelen. Het leuke aan broccolini is dat het zo'n nieuwe groente is en ook nog eens ontzettend makkelijk te gebruiken in de keuken. Blancheren, kort roerbakken, stomen of rauw opeten met een dipsaus, alles kan met de bimi.

Smaak van bimi

In de smaak van bimi is onmiskenbaar broccoli terug te vinden, maar het laat een iets pittigere nasmaak achter die wat wegheeft van peper. Ook doen de structuur en smaak denken aan de zoetheid van asperges. De groente eet je in zijn geheel op: stengel, blaadjes en bloem zijn allemaal eetbaar.

Wat te doen met bimi?

Bimi past uitstekend in Japanse en Chinese groentegerechten, maar ook op zichzelf is bimi heerlijk. Maak eens een vinaigrette en serveer de bimi als warme salade met walnoten. Kort roerbakken met andere Japanse of Chinese groente met noodles en sesamolie is ook heerlijk. Bovendien kan het als luxe variant gebruikt worden in plaats van broccoli in een gebonden, gepureerde soep met een beetje room en croutons.

Bimi: supergroente

Bimi is een zogenaamde supergroente. De groente bevat enorm veel vitamines en tevens een hoog gehalte aan glucosinolaten. Glucosinolaten zijn er om planten te beschermen tegen planteters, maar hoeden het menselijk lichaam ook tegen ziekte en veroudering. Bimi is te koop bij grotere supermarkten, toko's en de Nederlandse groenteboer. Let er wel op dat de stengels en bloemen er stevig uitzien en bewaar bimi in een keukenpapiertje in de groentelade van de koelkast.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021